Бог да пази... Нигерия

Англия е на първи финал на световно първенство от 51 години, но шестима от героите още могат да станат Суперорли

Sportinglife
Sportinglife 07:30 ч., 09 Юни 2017
0
6364

След 51 години Англия е на финал на световно първенство, па макар и не на мъжки национални отбори. Трите лъва биха Италия с 3:1 и ще играят в неделя срещу Венецуела на Мондиала до 20 години, който е в Южна Корея.

На Острова се говори за следващото "златно поколение", като е изумително, че нито една генерация от 1966-а не е стигала до финал на световно на нито една възраст!

И, ако преди половин век златната купа "Жул Риме" вдигнаха сър Алф Рамзи, Боби Муур, сър Боби Чарлтън, сър Джеф Хърст и още достолепни британски поданици, отборът днес е изграден с много "привнесена кръв". Нищо необичайно за света в наши дни, но прави впечатление особено приносът на Нигерия към този английски успех.

Цели шестима от основните играчи на Пол Симпсън са с корени в африканската държава, а куриозното е, че те още могат да изберат да играят не за Англия, а за Нигерия на ниво мъжки национален тим. ФИФА го позволява - не са направили дебют за първия отбор на Трите лъва.

Кои са Суперорлите по кръв в английското ново "златно поколение"?

И защо вместо "Бог да пази кралицата", днес запалянковците би следвало да пеят... Бог да пази Нигерия?

Фикайо Томори (Челси) - пълно име Олувафикайоми Олувадамилола Томори, роден в Калгари, Канада.

Двамата му родители са нигерийци, но от 8-годишен е в Лондон и става част от Челси на 9. Централен защитник с внушителни физически данни, игра за отбора на Канада до 19 и 20 години, преди да смени избора си и сега да представлява Англия на световното, където е титуляр. Все още може да играе за Англия, Канада или Нигерия, когато дойде време да е част от първия отбор на ... някой национален състав. През декември ще навърши 20 години.

Джош Онома (Тотнъм) - пълно име Джошуа Огенетега Петер Онома, полузащитник на 20 години.

Роден в Енфийлд, Англия, юноша на Тотнъм и досега е в клуба като вече записа 13 участия във Висшата лига. Представял е Англия на всички нива от 16 до 21 г., но все още може да избере Нигерия. А и Гана - родителите му са от тези две африкански държави! Започна турнира в Корея като титуляр, но бе наказан за полуфинала срещу Италия.

Доминик Соланке (Челси, от 1 юли - Ливърпул) - пълно име Доминик Айоделе Дом Соланке Митчел.

Родителите му са нигерийци, а той е роден в Бейзингстоук, Англия. Нападател, който изкара юношеските си години в Челси, както и под наем във Витес през сезон 2015-2016 г. и е считан за голям талант. Не поднови договора си с Челси и подписа с Ливърпул, където ще играе след 1 юли. През септември ще навърши 20 години. На турнира в Корея е с 4 гола, включително победния за 1:0 над Мексико на четъртфинала и два за 3:1 над Италия на полуфинала.

Адемола Луукман (Евертън) - пълно име Адемола Луукман Олажаде Луукман, родители нигерийци, роден в Уъндсуърт, Англия.

На 15 отива в Чарлтън, оттам през януари тази година го взе Евертън, като вече изигра 8 мача и има 1 гол за клуба от Висшата лига.
На първенството е истинска сензация по дясното или лявото крило, основен източник на пасове за нападателите и голмайстор вече с 3 попадения. Срещу Италия на полуфинала вкара за 2:1.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията