Елитният стрелец Алекс "в номера" на Ману Джинобили

Как в Америка коментират избирането на Александър Везенков в драфта на НБА от Бруклин Нетс

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 23 Юни 2017
0
2624

Новината от тази нощ вече познавате - Александър Везенков бе избран в драфта на НБА от Бруклин Нетс.

На 21 години, българинът е прероден за голямата лига на извънземните в баскетбола. И това не е твърдение на Sportinglife.bg. Казват го анализатори зад Океана.

Постарахме се да съберем такива от опитните очи на хора, които анализират баскетбола там, като ще ви направи впечатление една символика, потърсена в номера, с който Везенков е избран в драфта.

Твърде "големи обувки за запълване"!

През 2015-а Александър отказа да е в драфта, въпреки че за него се говореше за потенциално надежден стрелец, който вкарва 39 процента от опитите си за тройка (4 средно на мач с Арис тогава).

"Преди 2 години той изглеждаше чудесен избор за НБА, говорим за човек от първия рунд на драфта - пише Тревър Маньоти, който е дългогодишен треньор в колежанския баскетбол, а сега анализатор в Щатите. - През 2016-а обаче не бе така.

От сериозното игрово време и добри статистики в Арис, Алекс мина към едва 11,7 минути средно на мач и 3,7 точки. Имаше съмнения и за това как е играта му в защита срещу по-силни опоненти, каквито срещна в испанската лига. Как ще се впише в НБА атлетически, физически?"

Но българинът се завърна. О, да - и точно Маньоти, който е специалист по кондиционна подготовка, оценява това.
"Барса имаше ужасен сезон, но един от малкото им позитиви в него е Везенков - пише коментаторът. - Той отново изглежда чудесен избор в драфта. 8,5 точки на мач, 3,4 борби, а и стрелбата му се завърна като ефективност.

59 процента от зоната за 2 точки, 47 от тройката... Той е солиден играч в европейския баскетбол, а не просто някой с потенциал за бъдещето."

И най-важното - постоянството. Според Маньоти то е белег на това как момчетата стават мъже в един спорт, а Александър го показва.

"Научи се да се движи повече, да стреля от различни позиции. Видях няколко случая, в които незабележимо се промъква в ъгъла, получава топката и вкарва. Следи внимателно играта, усеща я. Въпросът, който си задаваме е, какво може Алекс извън стрелбата?".

Нататък анализът сравнява българина със Стийв Новак и Дорел Райт - хора, избрани в подобна ситуация в драфта, но не успяли да докажат напълно качествата си.

Please enable Javascript to watch this video

Please enable Javascript to watch this video

Силните му страни, според Майк Шмиц - друг анализатор, не са малко. Сред тях са "добри габарити за позицията, на която играе, страхотни инстинкти за вкарване на точки, много висок баскетболен интелект и огромна амбиция, спортна злоба."

Слабостите му, илюстрирани от същия човек, и показани във видеото долу, са:

- Физическите възможности да е важен играч за повече игрови минути в НБА

- Защитата

- Атлетичност, върху която обаче работи

Брайън Фонсека, който следи отблизо ситуацията в Бруклин Нетс, коментира избора на Везенков съвсем накратко.

Please enable Javascript to watch this video

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията