Когато Меси се откаже, ще се чувстваме като в пустинята

Разсъжденията на Пеп Гуардиола за Кройф и Лео, на когото "онзи отгоре" просто е дал всичко

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 05 Юли 2017
0
2487

Пеп Гуардиола заговори за Йохан Кройф и Лионел Меси и очите му светнаха. Случи се на благотворителна вечер в Белфаст, където мениджърът на Манчестър Сити седна до Рори Макилрой, голфър №1 по приходи и известност в света в момента.

Там бяха и още легендарни фигури, като например Пат Дженинг, вратар на най-силния тим на Северна Ирландия в историята.

Но всички заслушаха в захлас, когато Пеп заговори за Кройф и Меси.

"Йохан за мен е най-влиятелният човек в историята на футбола - каза Гуардиола пред аудиторията от фенове и спортни икони. - Всеки мач под негово ръководство бе като да четеш нова книга за играта.

Той ни казваше защо в определен двубой и срещу съперник игрището ще ти се струва тясно. А срещу друг - широко. Кройф въведе своите разбирания и философия в Барселона. И до днес клубът работи по нея.

И ако Йохан е изградил философията, Лео Меси е нейният претворител на игрището. Защо той е най-добрият футболист на планетата ли? Не, той е повече от това - най-добрият, когото съм виждал някога!

Когато онзи отгоре го е видял, той просто е отбелязал всички квадратчета срещу името му. Всички умения. На Меси не му липсва нищо.

Лео вижда всичко на терена. Но това е само началото. Говорим за човек, който вкарва по 2-3 гола всеки мач, постоянно, без прекъсване. Не говори много. Неговите послания към съотборниците и треньорите са ясни и кратки. С играта си прави обръщение и към феновете по трибуните, и то такова, което оказва огромно влияние.

Когато го гледаш от трибуните, ти си някак спокоен и сигурен, че в един момент, неизбежно, Лео ще вземе топката, ще дриблира и ще вкара или асистира. Той е най-надаханият за битка човек, конкуренцията и състезанието го крепят. Не обича нищо повече от мачовете срещу Реал Мадрид и финалите.

Давам ви един съвет - не пропускайте нито един двубой на Барселона, просто пускайте телевизора, когато дават такъв. Защото, когато Меси спре да играе, усещането за нас ще е като в пустиня. Той ще ни липсва на всички."

Макилрой, като голям фен на Манчестър Юнайтед, опита да предизвика Гуардиола със закачки по темата. Пеп не допусна пробив.

"Не се притеснявай, знам, че Юнайтед е голям клуб - отвърна каталунецът. - Съперничеството е голямо, така ще е и този сезон."

А кой играч от "червените дяволи" Пеп би искал да види в небесносиньото на Сити?

"А, да - има един. Пол Скоулс, но той не играе вече. Любимият ми играч!".

Предстои втори сезон за мениджъра в Сити, а първият завърши разочароващо - трето място и без трофей.

"Не мисля, че някой е очаквал незабавен успех - коментира Пеп. - Това бе сезон на реформи в клуба. Но в модерната игра и за отбори като Сити, година без трофей си е катастрофа. Искам да сме сигурни, че цялото ни сърце и усилия ще са на терена. Не че това гарантира нещо.

Няма гаранции във футбола.

Ти искаш да спечелиш, но и останалите искат същото. А в Англия силните отбори са много."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията