Как Гигс осъмна в казиното, а Йорк заспа на терена

Разкази от великото турне на Манчестър Юнайтед в Австралия през 1999-а, което изкара от нерви сър Алекс

0
15314

През лятото на 1999-а Манчестър Юнайтед бе на върха на света.

След обрата от финала в Барселона, когато Байерн бе сринат за около 2 минути, футболът още асимилираше как се случи всичко това. Требълът на "червените дяволи" с титла и купа в Англия, както и трофея с Големите уши, направи отбора най-актуалният в света в момента.

Юнайтед още през пролетта бе договорил две турнета същото лято - в Австралия и Хонгконг. След лудата нощ в Барселона, мачовете изведнъж станаха най-чаканото събитие в тези региони на света, а билетите свършиха далеч преди в края на юни една весела бригада от звезди да излети от Манчестър към Мелбърн.

Сър Алекс Фъргюсън обаче удължава ваканцията си (заслужено) и се договоря с асистента си Стив Макларън да посрещне отбора чак в Азия. Именно човекът, който по-късно печално води Англия, има отговорността да е шеф на експедицията в Австралия.

"Това е най-великото турне, на което съм ходил като футболист - спомня си Дуайт Йорк. - Никога не съм си изкарвал по-добре!".

В самолета към Океания е легендата Пат Креранд, който разказва за турнето на Юнайтед по тези земи през 70-те, което също е било пълно със случки като за весел роман.

Точно Креранд подгонва из хотела в Сидни крадец, който опитва да влезе в стаята на мениджъра Томи Дохърти. По пижама и гол до кръста, шотландецът тича след нахалника и го ругае с ужасния си акцент.

По-късно на същото славно турне, две от звездите на Юнайтед - Лу Макари и Стив Копъл, отказват да играят на "тенис с глава" - игра, измислена от Дохърти. Твърде зле се чувстват от предната вечер...

Връщаме се на 1999-а, когато самолетът каца в Мелбърн, като липсват само капитанът Рой Кийн, Дейвид Бекъм и мениджърът Фъргюсън. Случаят с Бекс е особен. Той се жени седмица преди турнето и става обект на шеги тип "ожени се за Виктория, едва ли иска и да прекара лятото в нея (Мелбърн е столица на провинция Виктория в Австралия)".

Останалите му отпускат края и началото на подготовката на Юнайтед е по-скоро край на ваканцията. Началото е забавно.
Играчите пристигат в хотел "Краун", където ги чака промоутърът Ривкин, организирал цялото турне, за което клубът получава 3,2 милиона долара.

Той обаче си няма представа от футбол, просто знае, че ще направи големи пари от мачовете и артикулите, които ще се продадат в Австралия.

"Кой сте вие?", пита на входа на хотела Оле Гунар Солскяер, автор на най-известният гол в света в този момент. Норвежецът просто слиза последен от автобуса и е облечен в тениска, а не в екипировката на отбора. Мислят го за някакъв натрапник.

Първата вечер е страхотна. След като раздават автографи и се снимат със стотици фенове в и около хотела, играчите получават свободата да се забавляват от Макларън, но с вечерен час - преди полунощ всеки да е в леглото. Трябва сън след дългия полет.

"Макларън бе много уважаван от отбора, но нямахме страх от него, както от сър Алекс - разказва Анди Коул. - Абсолютно всички пренебрегнахме вечерния час. Най-зле беше Йорки, който изобщо не се прибираше от партита."

Дуайт Йорк, по това време в сапунен сериал "събиране и раздяла" с Кати Прайс - английска звезда, световно популярна най-вече с големите си гърди и устни, го удря на живот.

"Подкупих пиколо и човек на рецепцията още първия ден, за да мога да вкарвам момичета в стаята - хили се Йорк. - Охраната също прие присърце нещата, въпреки че в хотела ни не пускаха никого, освен в един определен час през деня, за привърженици, дошли за автографи."

Юнайтед играе с националния тим на Австралия в Мелбърн, след което се мести в Сидни. Там нещата съвсем излизат от контрол.

Източник: FourFourTwo

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията