Когато "Тур дьо Франс" дойде в твоето село

"Ню Йорк Таймс" ви кани на обиколка, паралелна с най-славната колоездачна обиколка в света

Sportinglife
Sportinglife 09:30 ч., 15 Юли 2017
0
1537

Жените вършат своята работа на тротоара край малката улица, а очите им издават пределна концентрация.

И четирите са възрастни, с прошарени коси, а работата им изглежда доста любопитна. Вадят от торбите си цветни тениски и ги закачат на простора, опънат по цялото протежение на улицата. Това са миниатюрни тишърти, като за деца.

Цветовете са няколко. Жълто, зелено, бяло и една мръсно бяла с едри червени точки.

Традиционните шарки на "Тур дьо Франс".

Жените са приготвили над 400 такива тениски от януари досега. Правени са ръчно. И улицата в малкото селце Нюи Сен Жорж изглежда по съвсем различен начин с тях.

5-хилядното малко петънце в дълбоката френска провинция чака своя звезден час. Колоездачното състезание, което е магнит за очите и мислите на милиони по света, ще мине оттук тази година.

"Горди сме с работата си - казва 62-годишната Жослин Финк, пенсионирана медицинска сестра. - Горди сме със себе си. Той ще дойде."

Няма нужда да ни казва кой е "той". Всяка година около 250 градове, села и малки островчета с населения из красотите на провинциална Франция вдигат ръце и искат да участват. Една организация - "Амори Спорт", минава през сложен процес на планиране на маршрутите, на дните, на натоварванията, за да избере около 40.

40 щастливи места, където ТОЙ ще мине. Това е триседмичният "Тур", гордостта на страната и хората. Някои от местата са традиционни и неизменни спотове от маршрута. Париж, разбира се, е мястото на финала.

По, стратегически разположен в Пиринеите, Алп д`Юе - митично катерене от обиколката... Без тях не може, те са задължителни.

Но ето - Нюи Сен Жорж, например, никога преди тази година не бе избиран. Мъничкият Нюи Сен Жорж.

Гордостта да бъдат част от великото състезание е само първото усещане, когато чуеш името на твоя град или село в списъка.

"Тур"-ът разпалва въображението на французите още от 1903-а, когато за първи път тръгва из страната. През тази година има 10 нови места, през които никога не е минавал. И Нюи Сен Жорж, на 160 км северно от Лион, близо до швейцарската столица Берн, сгушен между три възвишения и с една от най-плодотворните и дащни на вина почви в Европа, тази година чака своя звезден миг.

В седмицата преди старта уличките на градчето (селце) изглеждат различно от обикновено. Бизнесмени, власти и население обединяват сили. Тук се чакат десетина хиляди гости, а мястото има по-малко от едно денонощие, за да остави такова впечатление, че по света да се говори с добро за него. И, разбира се, да бъде избрано пак догодина.

Доброволците са стотици. Помага и фактът, че денят на етапа, в която "Тур"-ът ще мине тук, е петък. Ако мислите, че само в България той има по-специална работна атмосфера... Мнозина са свободни, а и да не са, работата може да почака.

Всъщност, седмицата минава в подготовката. В понеделник сутрин един миниван обикаля по улиците, а в него е кметът Ален Картрон. Наблюдава жените, които окачат "простора" с малките ръчно изработени тениски в цветовете на легендарното състезание. "Добра работа, дами!", казва от колата.

Украсяват се и стълбовете на улично осветление, и тези за пътните знаци. Всичко е някак празнично.

Картрон (долу) е кмет от 9 години, роден и израснал в Нюи Сен Жорж. За него това е затваряне на цикъла, сакрален момент, коронясвящ една 6-годишна битка. Той е научен да не се предава в битки, след като преди да стане кмет изкарва 34 години в армията.

На 8 март 2011-а Нюи Сен Жорж е част от трасето на една друга обиколка. "Париж - Ница" не е "Тур дьо Франс", но отново под егидата и ръководството на "Амори". Същата вечер, когато състезанието е в селцето, Катрон и по-състоятелните местни бизнесмени дават вечеря на хората от организацията.

Бургундски плата с вкусотии, пино ноар, шардоне - местните гордости... Филип Гавине, общинар и винопроизводител (основният бизнес в региона) се изправя и обяснява колко са горди местните с участието в обиколката.

Но усещането е, че моментът е назрял да се посеят семената на нещо по-голямо. Кристиан Прюдом, генерален директор на "Амори", се заговаря с кмета и Иван Дюфольор, също винопроизводител. Но също така - бивш колоездач. Той смело казва предложението си - защо и "Тур дьо Франс" да не минава през Нюи Сен Жорж?

Целта на Прюдом, който е начело на организацията от повече от десетилетие, е да достигне до всеки регион на Франция. Трасето е така направено, че позволява гъвкавост. От началото на новия век обиколката постоянно има нови и нови "съмишленици" - градове и селца, които се появяват поне за година в маршрута му. Той уверява кмета - ще помислим, ще преценим, може и да се случи.

Но нищо не е сигурно.

Източник: New York Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията