За честта на фавелата

Копа да Пас е най-оспорваният футболен турнир, за който никога не сте чували

Sportinglife
Sportinglife 13:30 ч., 14 Юли 2017
0
5633

Десетата се случи.

Не, не - няма да ви връщаме към събития от 2014-а, Реал Мадрид, онзи гол на Рамос и неща, за които вече се знае всичко. Романтиката на футбола рядко има по-прашен и истински вид от този, в който ще ви въведат следващите редове. Тук се играе за честта на квартала.

И той дори не е от южните райони на София с панелките или предградията на Истанбул, които сякаш никога не свършват, когато километрите се нижат по пътя от мегаполиса към България.

Не. Махалата тук е с картонени или ламаринени колибки. Светът знае за фавелите само толкова, колкото му е удобно да знае.

Но там живеят бразилци, а в кръвта на един бразилец има толкова висока консистенция на футболни кръвни телца, че е невъзможно играта да не го вълнува. Независимо дали спи под открито небе, в прашните и неугледни фавели, или в някой баровски квартал на Рио или Сао Пауло.

2017-а бе белязана от десетото издание на Копа Пас. Това е турнирът, където ще видите финтове като на Роналдо, Ривалдо и Ромарио. Футболът е истински и страстен, мачовете - драматични. Публиките - луди, емоционални и палещи факли за голове.

Е, Роналдо, Ривалдо и Ромарио ги няма, предупреждаваме ви.

Копа Пас е шампионът на фавелите в Сао Пауло. За да не стане твърде романтично още в началото, да уточним - наградният фонд е 25 000 реала за победителя (около 6500 евро) и 10 000 реала за финалиста. В добавка, тези два отбора получават и нова екипировка от "Униекс" - бразилска фирма, която е насочила производството си към полуаматьорския и аматьорския спорт.

За да играеш, внасяш сума за вход в надпреварата, която също не е малка за махалите, за които говорим. Тя е около 750 евро на отбор.

Игрищата не са "Морумби" или "Маракана", а по-скоро от онези, които през 80-те и 90-те години в София получиха някак извратено красивото название "кафези". Оградени с мрежи, чакълени, със сгурия, малко трева или дори асфалт.

Правилата, статистиките, съдиите - всичко е както трябва. Реферите за най-важните мачове са си солидни имена в бразилския футбол. Салем Фонд тази година свири мач в Копа Пас, а ден по-късно бе на дербито Фла-Флу (Фламенго - Флуминензе). Съдиите приемат ангажиментите си към турнира като социална отговорност. Никой не отказва да ръководи двубой от първенството на фавелите.

Те си ходят и с техниката. Електронните табла със смените и добавеното време си ги има в "кафезите". Двете полувремена са по 35 минути.

Източник: TheseFootballTimes

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията