Писмо до футбола

Първият клуб в историята написа текст, с който показва какво мисли за модерната игра

Sportinglife
Sportinglife 11:30 ч., 04 Авг 2017
0
17977

В деня на трансфера на Неймар от Барселона в ПСЖ, най-старият футболен клуб на планетата - ФК Шефийлд, написа писмо до... играта. Тази, в която е бил първи организиран като отбор. Предлагаме ви го без редакция. И без коментарен елемент...

Скъпи Футбол,

Днес е специален ден в историята на нашата прекрасна игра. Най-накрая минахме границата между социалните и комерсиалните ценности, и нереалното се превърна най-после в неоспорима реалност.

Знаем, че футболът е могъща индустрия, каквато нито един спорт в света не може да бъде.

Но всички ние трябва да уважаваме принципа, че в тази игра има много повече стойности от "пари" и "известност". Нашата игра е за милиарди фенове, а не за милиардни чекове в края на всяка седмица или месец.

В най-голяма степен ние всички трябва да опитаме да запазим играта такава, каквато беше и каквато винаги трябва да бъде. Символ на единение, обединяваща хората по целия свят така, както нищо друго не успява да го направи.

Изстрелването на талантливи младежи и професионални играчи до плашещи заплати извън сферата на социалната справедливост е нещо, което се случва вече от известно време.

Но не бива да позволяваме то да е доминиращо в играта, в която 11 души ритат топка срещу други 11 за 90 минути.

Нито за медиите, нито за феновете. Нито за жени, нито за мъже. За стари или млади.

Като основатели и бащи на футбола, наш дълг е да припомним за историята и социалните корени на играта.

Истинският Дом на футбола не е един клуб или един стадион, който се пълни всяка седмица. Истинският ни общ дом са ценностите, върху чиито корени нашата игра е стъпила от 1857 г. насам: Достойнство, уважение, общност.

Ако започнем да ги забравяме, един ден ще съжаляваме за това. Всички ние ще съжаляваме.

Истинските примери и герои на нашите деца се изграждат на терена с характер.

За футбола, за играта, която обичаме. И за свят, който поделяме. За всичко това - нека запазим играта истинска. За вечни времена.

Искрено ваш, Първият в света футболен клуб.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията