Рали „Монте Карло”: Ожие срещу Льоб

Световният рали шампионат стартира тази вечер

Sportinglife
Sportinglife 15:05 ч., 22 Яну 2015
0
1225
Getty Images

Световният рали шампионат стартира тази вечер с легендарната надпревара „Монте Карло”, която ще предложи на феновете двубой, който рядко виждаме в последно време: легендата Себастиен Льоб срещу световния шампион Себастиен Ожие.

Два етапа тази вечер

Първите две отсечки в рали „Монте Карло” ще поставят на сериозно изпитание екипажите – дължината им е 21,31 и 19,68 км и стартират в 21,21 часа и 22,29 часа българско време, което означава, че в най-добрия случай пилотите ще карат на смрачаване, а броени минути по-късно ще се стъмни напълно.

9-кратният световен шампион отново ще кара за Citroen, като направи уточнението, че не планира завръщане в шампионата, а стартира тук „по изключение”. От своя страна, Ожие и VW успяха успешно да заместят Льоб и Citroen на върха във WRC и от германския тим вече се възпротивиха на използването на французина „по изключение”.

Стартовият списък на рали „Монте Карло” включва 96 екипажа, 18 от които ще се състезават с автомобили версия WRC, а Льоб вече взе психологическо предимство с първото си време в шейкдауна, където изпревари с 1,1 секунда Ожие.

Льоб сложи край на рали кариерата си преди 14 месеца и през 2014 записа успешен първи сезон в Световния шампионат за туристически автомобили (WTCC), където кара за Citroen и беше един от претендентите за световната титла.

Отношенията между двете френски звезди са повече от особени, като се има предвид, че когато бяха съотборници Ожие се разбунтува и отказа да играе ролята на втори пилот на Льоб. Двамата караха за Citroen през 2011, но в края на годината Ожие напусна, за да премине във Volkswagen, но след това двамата се срещаха рядко по етапите.

Всъщност, състезавали са се един срещу друг само в 4 ралита, като за последно това се случи в рали „Франция” през 2013. От тези четири състезания двамата имат по две победи, така че този уикенд разпределението на силите може да се промени.

Преди началото на състезанието обаче двамата предпочетоха да тушират медийното и на феновете очакване от предстоящата битка помежду им. Ожие спечели миналата година „Монте Карло” и отново обясни, че не обича да бъде сравняван с Льоб.

„Всъщност, това че отново ще се състезавам срещу Себ не е от голямо значение – обясни звездата на VW. – Смятам, че няма какво да доказвам срещу него. Очаква ни интересно предизвикателство, в което участва и той.”

Ожие обаче нито за момент не подценява възможностите на Льоб, който има седем победи в рали „Монте Карло”.

„Със сигурност, очаквам, че Себ ще е много бърз и ще се бори за победата, както винаги – допълни Ожие. – Въпреки, че беше една година извън WRC, той си остава опасен съперник. Сигурен съм, че ще е много силен и ще стане интересно състезание, но честно казано, не чувствам допълнително напрежение от това, че и той ще е в колоната.”

Льоб от своя страна обясни, че се надява този уикенд да вземе своята победа №79 в световния рали шампионат, но допълни, че това няма да е никак лесно.

„Амбицията ми е да се представя максимално добре – заяви 9-кратният световен шампион. – Не съм карал в рали на високо ниво от една година. Да, победата тук не е цел №1 за мен, но от друга страна, винаги съм стартирал всяко едно състезание с амбицията да завърша пръв. Ще видим какво ще се получи.”

Стартът на рали „Монте Карло” е тази вечер в 19 часа българско време пред казиното в Монако.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията