Нарисуваната трибуна, мажоретките и пиронът на Вини Джоунс

Историята на първия сезон на Висшата лига, в който всичко си беше като в старата Първа дивизия, освен заставката на "Скай"

Sportinglife
Sportinglife 17:05 ч., 09 Яну 2018
0
3018

Рекламния клип стана обект на доста шеги. Все пак - да използваш слоган, взаимстван от янките, беше напълно непознато за Англия. "Съвсем нова игра с топка".

Мамка му, та това си е просто футбол!

На видеото няколко от водещите играчи на отборите, сред които Гордън Стракън от Лийдс, Джон Уорк от Ипсуич и Тим Шърууд от Блекбърн, се качваха на един автобус, а вътре наставаха типични футболни майтапи.

Тони Дейли от Вила вдигаше щанги в някакъв фитнес, а Дейвид Сиймън, вратарят на Арсенал, спасяваше дузпи в двора на къщата си.

След това бе и плакатът, който се появи по билбордове от Нюкасъл до Саутхемптън, а върху него - капитаните на всички отбори от новата Висша лига, наредени един до друг. Това пък какво е?

Не бе чудно, че Вини Джоунс се намеси. Капитанът на Челси се върна в любимия Уимбълдън след началото на сезона и се наложи да "поправя" рекламния постер.

Взе един голям пирон, нарами чук и се качи на стълба край "Селхърст Парк", за да забие фланелката на Уимбълдън под своята физиономия. Защото на снимката бе в екип на Челси!

Изобщо - новото брандиране на английския футбол се приемаше с чувство за хумор, както би следвало да бъде. Тогава и светът бе още такъв - с доста по-солидна доза здрав разум и чувство за хумор, каквото напоследък все повече липсва.
И все пак си бе малко шокиращо.

"Надявам се няма да ни карат да играем често в неделя - проръмжа язвително Брайън Клъф. - Разбирам, че парите са важни за клуба и идват от телевизията, но си има час за футбол в тази страна - събота, 3 часа следобед."

Клъфи ненапразно мърмореше. Неговият Нотингам бе избран за първата "Супернеделя" на "Скай" в първия кръг от сезон 1992-93 г.

Изобщо, това е паметно лято. И за тези, които още на се разбрали, или пък са родени твърде късно, за да знаят, че футбол в Англия имаше и преди Premier League с неговото лъвче в ъгъла на екрана и луксозен брандинг навсякъде да сложи щампата си върху играта, говорим за първия сезон на Висшата лига.

Идеята зрееше вече от поне 3 години, а Големите пет - както наричаха тогава водещите клубове в страната, заедно с Футболната Лига и концерна "Sky" на Рупърт Мърдок искаха отделяне от структурата на Първа, Втора, Трета и Четвърта дивизия. Искаха елитно първенство.

Там щяха да се концентрират големите пари от тв права и спонсори, като първият договор за излъчване на "Скай" бе за 84 милиона лири (за първите четири сезона). Изтеглените извън традиционния пояс в 15 ч местно време в събота мачове бяха един или най-много два на кръг - в неделя от 16 ч и в понеделник от 20 часа.

И пак уточнение: Големите пет, за да не се заблуждавате да правите аналогия с наши дни, бяха петте най-сериозни и титулувани клуба на Англия тогава - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Евертън и Тотнъм.

Ех, колко бе различно всичко.

В първия уикенд от сезона фаворит №1 за титлата - Манчестър Юнайтед, падна. Да, такива неща се случваха редовно. Юнайтед бе загубил първото място драматично за сметка на Лийдс в предишния сезон и - внимание - нямаше титла от 1967 г.!

Но съставът на Алекс Фъргюсън (далеч преди да е сър) вдъхваше най-голямо доверие на букмейкърите. В първия ден на сезона "червените дяволи" обаче се плъзнаха и се порязаха върху "остриетата" - Шефийлд Юнайтед, като загубиха с 1:2 на техния "Брамъл Лейн".

Първият гол за сезона вкара Брайън Дийн, а той не бе някаква радост за колекционерско DVD на футболен естет.

Дълъг тъч, боричкане и пречкане пред вратаря, грешка на Шмайхел, а Дийно вкара в празната врата с глава. Това е история. Първото попадение във Висшата лига, която днес е символ на финансова мощ и най-интересното първенство в света.

Друг свят бе онова лято. 22 клуба бяха в началото. В първата събота резултатите бяха... Английски.

Арсенал падна у дома с 2:4 от Норич. Нищо, че бе сочен за втори фаворит след Юнайтед. Не се знае кое бе по-шокиращо - загубата или нарисуваната трибуна на мястото на "Норт Бенк".

За това обаче си заслужава да се разкаже.

Заради доклада на лорд Тейлър от месеците след трагедията на "Хилзбъро" (април 1989-а), правителството и Футболната асоциация наредиха на клубовете да преправят стадионите си и до лятото на 1995-а на тях да не останат правостоящи трибуни. И ремонтните работи вървяха едновременно с мачовете, сектор по сектор на повечето арени.

"Хайбъри" щеше да изглежда доста злокобно с една празнина зад вратата и багерите в изкопите.

Затова Арсенал изгради стена, с която да скрие строежа. На нея нарисува трибуна с фенове и не бе лесно да различиш при живо предаване от този стадион, че тия хора отзад не скачат и не пеят. А са... рисунка.

Роди се и куриоз - обвиниха клуба в расизъм!

Видите ли, на рисунката нямало нито един чернокож... "Дявол го взел, та нашият най-добър играч и голмайстор на първенството е черен - Йън Райт", смееше се мениджърът Джордж Греъм. Но Комисията за Расово равенство на Острова протестираше. 

На повечето стадиони в първия сезон от Висшата лига кипяха ремонти. Включително на "Сити Граунд", където в първата неделя от сезона - историческата дебютна "Супернеделя", излъчвана по "Скай", Форест победи Ливърпул с 1:0. След което... изпадна от елита още в първия сезон на Висшата лига и сложи край на величието на клуба, започнало при Клъф в средата на 70-те години.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията