Войните, които Жозе все по-рядко печели

Конте е поредният враг, но и срещу него балансът на Моуриньо влиза в графа "минус"

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 12 Яну 2018
0
3542

Такъв си е Жозе. Не може да се сдържи да не хапе съперниците.

Особено, когато те са го победили на терена с отборите си.

Моуриньо мрази да губи повече от всичко на света и отговорът често идва в поредната психологическа война, в която патроните са словесни, но раните - толкова болезнени, че почти имат физически ефект.

Всичко започна с думите на Жозе на 4 януари тази година, когато отклони уж небрежно въпрос на репортер за това, че не е изхабил много нерви при победата с 2:0 над Евертън дни по-рано. И подхвърли: "не съм като други треньори, не се налага да се държа като клоун на край тъчлинията".

Случайност? Едва ли... Предната вечер целият свят гледа как Антонио Конте се премята край терена на "Емиратс", докато Алваро Мората прави и невъзможното да пропусне поредното положение и Челси стига само до 2:2 с Арсенал.

Ясно е към кого е посланието.

Ден по-късно Конте отвърна на удара. "Може би говори за себе си в миналото, но просто е забравил... Нали знаете - вероятно просто губи памет за някой неща."

6 януари, ден трети: "Правил съм грешки в миналото, вероятно и ще правя пак. Но не съм бил отстраняван за уреждане на мачове. И никога няма да ми се случи". Тежък удар от Жозе, който е под кръста.

Италианецът бе изваден от играта за 4 месеца, след като отказа да се яви на дело, част от обвиненията в родината му за "черно тото". Конте бе оправдан по случая, но наказанието дойде заради отказа му да свидетелства.

"Жозе е малък човек. Когато опитваш да нараниш някого, ти отправяш лични обвинения, нищо, че не знаеш истината. Той е малък човек и това са много сериозни думи. Никога няма да ги забравя. Между нас нещата вече са лични. От момента, в който съм в Челси, той не спира да наднича в клуба..."

Поредната война на Моуриньо е в разгара си. А те са толкова много с колеги, само за 13-14 години в големия футбол.

През есента на 2016-а, при първата им среща като мениджъри на Челси и Юнайтед, Специалния преглътна загуба с 0:4. И светът видя как отиде да шепне на Конте да не се радва толкова бурно. Било неуважително. Тогава не бе лесно да се досетим какво идва по оста между португалеца и италианеца.

Всеки, който си позволи да бие така отбора на Жозе, го чака война.

На игрището дотук Моуриньо я губи. Челси на Конте има 3 победи (2 във Висшата лига и една за Купата на ФА), Юнайтед на Жозе е с една. Предстои мач в Манчестър през март.

Та за войните на Моу.

Първите бяха с Рафа Бенитес (Ливърпул) и Арсен Венгер (Арсенал) при първия му престой в Челси. Имаше положителен баланс и с двата отбора в първенството, макар два пъти да падна от "червените" на Рафа за Шампионската лига - и то на полуфинал. "Бяхме в добри отношения с него, докато не започнахме да ги побеждаваме в европейските мачове", каза Бенитес и явно формулира всичко.

Венгер бе наричан "воайор", а години по-късно и "специалист по провали".

Той остава и любима жертва на Моу на терена. Челси, а сега и Юнайтед, са губили само веднъж от неговия Арсенал - миналия сезон в Лондон.

И това вероятно е причината той да не е на прицел вече. Както и Бенитес, с когото се здрависаха и си побъбриха, след като Юнайтед сгази неговия Нюкасъл по-рано този сезон. Не са мишена, защото не са дразнител, поне според високите стандарти на Жозе.

Тези първи две войни бяха спечелени от Моу, на терена и извън него. И тогава реакцията в медиите беше: Победа по точки, изкована в словесната престрелка и довършена на игрището. Тоест - добре свършена работа от Жозе.

Нов враг в лицето на Пеп Гуардиола обаче се появи след тях. Дразнител и мишена.

Този "ужасен" човек, който има положителен баланс срещу Моуриньо още от Испания, а и го продължи на Острова.

След едно загубено Ел Класико Жозе каза, че иска "един ден Гуардиола да спечели поне една честна титла, без съдийска намеса". Естествено, това е глупаво изказване. Тази, която се задава този сезон за Сити, ще бъде най-добрият отговор. И далеч не е единствената. 

Пеп би Жозе два пъти в първенството на стадиона на Юнайтед, откакто двамата водят двата манчестърски съперника. В Купата на лигата Моу взе малък реванш, а четвъртата им среща завърши реми. Нанася поражения на гордостта и визитката на Моу, а това не се прощава.

Войната там не е приключила, просто в момента има временно примирие откъм португалска страна. Има по-належащи цели.

Конте е една от тях. Челси е заплаха за второто място. Скоро ще има атака и срещу Клоп, тъй като това е друг мениджър, който държи позитивен баланс срещу Моуриньо, а и още не е губил от него в Англия.

А това не се разминава без да стане скандал и да има атака. Специалния си има стил.

Историята с Конте има интересно начало преди години, когато водят Аталанта и Интер, съответно. Тогава и двамата са наказани за един мач в Бергамо, единствената им среща на Апенините. 1:1, след което Жозе е бесен и атакува репортер пред автобуса на Интер.

"Играха грубо, а теренът бе ужасен", казва само. Няма право да говори на пресконференцията, а за нападението на журналиста отнася още два мача санкция. Та... има си предистория, но Конте тогава не е бил враг. Не е бил в тефтерчето на Жозе. Днес е.

Идва ред и на Клоп, че и мачът с Ливърпул наближава, а отборът на германеца е само на три точки назад.

След това... Кой знае. Почетино и Тотнъм засега не са в списъка, защото срещу аржентинеца Жозе обикновено няма проблеми. Въпреки че... В края на миналия сезон Юнайтед падна на "Уайт Харт Лейн", а ако това се повтори и тази пролет...

Може да видим и нов фронт, отворен наглед невинно и с подхвърлена фраза от Моуриньо.

Част от играта е, казват някои. Психовойните бяха една от най-силните карти и на сър Алекс Фъргюсън. Но той пък рядко губеше на терена изобщо.

При Жозе нещата все по-често излизат от релси и сценария, който той чертае за отбора си.

И започва поредният конфликт.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията