Битката за Сантяго - най-грозният мач в историята

Ако искате да гледате следващите кадри, пратете децата да си лягат, анонсира репортажа BBC преди 56 години

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 13 Юни 2018
0
5505

След най-грозният мач в историята, нещата изобщо не се укротяват и успокояват.

Идва време за полуфиналите, а там Чили се изправя срещу Бразилия, водена от Гаринча. Пеле е контузен рано от поредната ужасна секира, каквито се раздават щедро на всеки мач на това световно.

В един момент Гаринча не издържа, след като е вкарал два гола (селесао печели с 4:2), краката му са наритани зверски, а главата му е окървавена от хвърлен предмет от трибуните.

Удря съперник и е изгонен 7 минути преди края. Финал без Гаринча и Пеле?

Дисциплинарната комисия чака доклада на рефера Артуро Малдонадо Ямазаки - мексиканец от японски произход, който да опише случая а да се стигне до наказание. Рутинна процедура.

Не съвсем. Ямазаки описва провинението на Гаринча като напълно невинно, дори позитивно - бил е провокиран, държал се е мъжки...

Страничният съдия, който е подал сигнала - Естебан Марино от Уругвай, пък просто не се явява пред комисията. Изчезва!
Оказва се, че Бразилската федерация е дала 10 000 американски долара в брой на своя рефер Джон Етцел, за да подкупи Марино да не говори.

Години по-късно това бе разкрито от самите бразилци, а в добавка Етцел призна, че дори не е дал на уругваеца цялата сума - разделили са я!

Ямазаки никога не разкри колко пари е взел, за да изкара Гаринча ангел, но ... факт, че най-добрият футболист на турнира играе във финала и носи победата на Бразилия над Чехословакия с 3:1.

Кен Астън, който излиза жив и с тежки угризения от бойното поле в Сантяго, има и още по-важна роля във футболната игра и нейната богата история.

Embed from Getty Images

Това е човекът, който измисля и налага жълтите и червените картони.

Още в нощта след ужасните събития по терена в Чили, британецът решава, че така не може да продължава. Безсилен е срещу насилието на футболистите, гледайки да предпази себе си от някой юмрук.

Четири години по-късно той е ръководител на реферите на Мондиал 1966 и след един ужасен мач Англия - Аржентина (четвъртфинал), в който отново има ритници през краката и удари от други спортове, Астън решава да предложи нова система за наказване на провинилите се.

Базира я на принципа на светофарите - на жълто си предупреден, на червено "преминаваш". Разработва я, формулира някакви граници, при които се получава картона със съответен цвят и я предлага на ФИФА.

За първи път системата на Астън е приложена през 1970-а, на Мондиала в Мексико. Останалото е история.
Ако имаше жълти и червени картони в Чили на онзи 2 юни 1962-ра, кой знае колко играчи щяха да "се огледат и да преминат"?

Не е ясно. Но е сигурно, че Битката за Сантяго остава най-грозният мач в историята на футбола, поне на високо ниво и от тези, които са получили глобално отразяване.

Кадрите и до днес могат да бъдат видяни в интернет. Вижте ги, ако имате такъв вкус...

Просто преди това пратете децата да си лягат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията