Рома върви надолу: слаба игра, бледи солисти

Столът на Руди Гарсия взе да се клати след поредицата неубедителни изяви

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 23 Яну 2015
0
688
Getty Images

В последните няколко мача от "Серия А" Рома вече не изглежда способна да поддържа темпото на далеч по-стабилно представящия се Ювентус.

Твърде много от ключовите футболисти на „Вълците“ са далеч от най-добрата си форма.

Факторът 1:7

Веднага след разгромната загуба от Байерн в Шампионската лига, доста медии подчертаха, че подобни удари не се преодоляват лесно.

Наистина погромът като че ли превърна Рома в друг отбор. Оттогава „Вълците“ все не успяват да запишат серия от убедителни резултати.

Преди и след погрома

Преди: 7 победи, 1 равенство, 1 загуба (г.р. 20-6)
След: 7 победи, 6 равенства, 3 загуби (г.р. 21-16)

Къде изчезна амбициозната и зрелищна Рома на Руди Гарсия?

Вече няколко седмици всички тифози на „жълто-червените“ си задават този въпрос (да не кажем от няколко месеца). След мъчението срещу Емполи за Купата на Италия, въпросът стана още по-актуален.

„Вълците“ са отбор, сякаш изгубил своето лице.

Напоследък римляните показват бавна, предвидима (дори на моменти страхлива) и разводнена игра.

И никак не е случаен фактът, че изоставането от лидера Ювентус нарасна на 5 точки.

По всичко личи, че проблемът е в главите на Тоти и компания, а отлично се знае, че когато във футбола умът и краката не са на една вълна, трудно се постигат желаните резултати.

Издънките на Рома този сезон

Рома – Байерн 1:7 (0:5)

ЦСКА М – Рома 1:1 (0:1)

Рома – Сасуоло 2:2 (0:2)

Рома – Манчестър Сити 0:2 (0:0)

Рома – Милан 0:0

Рома – Лацио 2:2

Палермо – Рома 1:1 

След отличния предходен сезон, очакванията бяха тази година „джалоросите“, ако не да спечелят титлата, то поне да скъсят сериозно дистанцията от „бианконерите“.

На няколко пъти самият Руди Гарсия подчерта, че голямата цел на неговия отбор е скудетото, макар че напоследък като че ли промени малко тона.

Явно той вече си дава сметка, че за да не завърши сезона с празни ръце, Рома ще трябва да заложи на купите макар че в Лига Европа пътят към трофея изглежда твърде дълъг и изпълнен с трудни препятствия.

Очевидно френският треньор е наясно, че нещо в отбора не функционира както трябва и че в това състояние „Вълците“ не могат да разчитат да свалят Юве от трона.

Прекалено често римляните започват мачовете си разконцентрирани и се озовават в ролята на догонващи.

Срещу Милан, Сасуоло, Лацио и Палермо „жълто-червените“ на практика подаряваха по едно полувреме на противника и в нито един от четирите случая не успяха да приключат двубоя с пълен актив.

Четири равенства записа отборът в последните си 6 мача, три от които на стадион „Олимпико“, плюс 1:1 с Емполи в редовното време за Купата. Да не говорим, че успехът на „джалоросите“ в този мач дойде след спорна дузпа в продълженията.

Разликите с миналия сезон

Мехди Бенатия и Леандро Кастан бяха една от най-добрите двойки централни защитници в Серия А. През лятото обаче мароканецът взе да се оплаква публично, че шефовете не са му вдигнали достатъчно заплатата и в крайна сметка бе продаден на Байерн. Леандро Кастан пък претърпя операция на мозъка и излезе задълго от строя.

Новото попълнение Костас Манолас започна обнадеждаващо, но в последните мачове „Вълците допускат твърде много голове.

Рома направи блестящ първи полусезон преди година и това до голяма степен се дължеше на брилянтната игра на Стротман в средата на терена. Неслучайно резултатите на „джалоросите“ се влошиха след травмата на холандеца.

Той вече е възстановен и натрупа няколко мача през настоящия сезон, но явно дългото му отсъствие се отрази крайно негативно на играта на римляните.

През миналия сезон център-нападателят на Рома Матия Дестро заби цели 13 гола от началото на декември до средата на април и бе един от най-ефективните реализатори в калчото по отношение на минутите, прекарани на терена. Тази година обаче таранът е далеч от подобна успеваемост.

През лятото „Вълците“ дадоха доста пари за Хуан Итурбе, но досега аржентинецът не оправдава високата си цена. Жервиньо пък е колкото експлозивен, толкова и разточителен пред противниковата врата.

Неслучайно след покупката на Итурбе бившият генерален директор на Ювентус Лучано Моджи заяви, че римляните са допуснали сериозна грешка и е трябвало да потърсят типичен таран.

Това обаче е свързано и с философията на Руди Гарсия, който предпочита отборът му да гради бързи атаки. Това често носи дивиденти на „Вълците“, но когато противниците се затварят, на „жълто-червените“ понякога им е много трудно да разчупват „бетона“.

Най-вероятно отпадането от Шампионската лига се е оказало тежък психологически удар за „Вълците“.

При това на римляните в момента им липсват играчи като Жервиньо и Сейду Кейта, участващи в Купата на африканските нации.

В тези условия Гарсия отчаяно се опитва да промени нещата. Френският треньор пусна 26 различни единайсеторки в 26-те срещи на тима този сезон и този факт е достатъчно красноречив сам по себе си.

Напоследък Гарсия търси и нови тактически решения. В последните два мача той заложи на схема с двама нападатели и един офанзивен халф зад гърба им, отказвайки се от любимата си схема 4-3-3.

Това обаче не доведе до някаква значителна промяна в играта на „Вълците“, което е свързано и с непостоянството на нападателите Хуан Итурбе (само 1 гол в Серия А) и Матия Дестро (5 гола в 15 срещи).

При това вторият още от края на миналия сезон в центъра на най-различни трансферни клюки, което вероятно се отразява и на играта му.

В медиите вече плъзнаха първите слухове, че Гарсия може да бъде уволнен при още няколко издънки.

Макар че подобен ход вероятно би бил твърде прибързан, не може да се каже, че французинът ще може да работи спокойно в следващите седмици.

Ако Рома иска нещо повече от второ поредно второ място, „Вълците“ трябва спешно да преоткрият онази енергична, зрелищна и ефективна игра, която им носеше успех през миналия сезон.

Предстои нелеко гостуване във Флоренция, а „Джалоросите“ като че ли вече изчерпаха правото си на грешки в първенството.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията