През моите очи синът ми видя гола на Неймар. Сигурно е щастлив

Потресаващата история на мексиканеца Хилберто Мартинес, който все пак отиде на световното

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 30 Юни 2018
0
981

Хилберто Мартинес обича футбола. Обичаше го и преди онзи проклет 28 април, продължава да го обича и днес.

Един мексиканец, който е дал сърцето си на аржентинка, не може да не е луд по най-великата игра. Тя е в кръвта му, в дома му, навсякъде.

Адвокатът Хилберто все пак отиде на световното.

Пътува за Русия, въпреки че очите му бяха напращяли от сълзи, сърцето му кървеше и светът му бе празен от съдържание. В някаква степен футболът го спаси.

Вероятно един ден той може да напише книга за това. Дали ще иска, дали ще събере сили - не знаем. Но сме длъжни да ви разкажем неговата история.

На 28 април тази година мокрото платно на магистралата южно от булевард "Линтън" в Делрей Бийч караше водачите на автомобили да са внимателни.

21-годишният Пол Стретър обаче натисна здраво педала на газта на своя "Шевролет Силверадо" и пикапът стана неуправляем. Излезе от пътя, а преди да успее да го овладее водачът, се заби като камикадзе в чакащия за ляв завой миниван.

В него бяха Вероника Раскиото, 42-годишна счетоводителка, нейният брат Хорхе, както и децата на Вероника - Диего (8 г.) и Миа (6 г.). Всички те загинаха на място от удара.

Хилберто Мартинес, съпругът на Вероника и татко на двете деца, разбра за ужаса по телефона в кантората си в Мексико Сити, минути по-късно. Светът му свърши там.

Домът остана празен и всичко загуби смисъл. Вероника и децата отидоха на гости на Хорхе в Маями за седмица, а той не можеше да пътува с тях, защото делата го чакаха, а това лято бе планирал по-дълга ваканция. Имаше билети за световното и искаше да заведе семейството в Русия.

Седмица по-късно приятелите му Хуан и Еспараго го накараха с дружни усилия да иде при психоложка.

Да я чуе, да остане час при нея. Една от най-популярните в занаята в Мексико Сити. Тя му каза: Няма връщане назад, но има неща, които още можеш да правиш заедно с Вероника и децата. Иди на световното, сякаш си с тях.

Хилберто е в Русия от първия ден на турнира.

Носи на врата си четири от фенските паспорти, които се издаваха от руските власти на всеки, който има билет за мач. Адвокатът бе издал такива на всеки от семейството, пътуването щеше да е велико изживяване.

"Искахме да видим Мексико и Аржентина - двата отбора, за които сме аз и Вероника - казва прегърбеният от тъга мъж. - Взехме билети и за мача на Бразилия с Коста Рика, защото Диего искаше да види на живо Неймар, неговия любим футболист.".

Историята на Хилберто се разчу, след като видеото му, публикувано във фейсбук от гола на Ервен Лосано в германската врата, събра над 3000 коментара. Някои от тях бяха на приятели, които намекваха за трагедията.

Аржентинският в. "Кларин" го издири и той разказа, макар и накратко, как светът е рухнал върху главата му.

В Русия с него са най-близките му приятели, като и тримата носят екипи с имената на Вероника, Диего и Мия. Видяха на трибуните как Мексико изстрада класирането си за осминафинал, как Аржентина и Меси направиха чудо срещу Нигерия, а и гола на Неймар във вратата на Коста Рика.

"С моите очи някъде от небето го е гледал и Диего, затова съм щастлив, че той вкара гол - казва Хилберто. - Момчето ми щеше да е в еуфория, ако бяхме заедно на трибуните. Сигурно е радостен и сега".

Два дни след победата над Германия историята му вече се знаеше и в Мексико, разбира се. Публикацията в "Кларин" обиколи цяла Америка.

Тогава Хилберто получил съобщение на мобилния си телефон.

"Това беше за теб и семейството ти, човече", пишело. Вратарят Гийермо Очоа, героят на всеки мексиканец, издирил телефона на Хилберто и му пратил SMS.

В онзи момент адвокат Мартинес може би се е усмихнал поне с части от устните и сърцето си за първи път от 28 април насам.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията