Сделката, която промени футбола: Историята отвътре

Как една вечеря във Валенсия повлия Роналдо да разбие статуквото в Испания и европейския футбол

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 07 Авг 2018
0
3596

Когато през есента Ел Класико отново опита да запали искрата на масовата лудост, за да ни покаже "най-големия мач в света", няма да е същото. Реал и Барса остават велики клубове, а съперничеството и дербитата им са грандиозни.

Но ще липсва един много важен детайл.

Няма вече Меси срещу Роналдо. Няма.

9 години тези двамата ставаха и лягаха с мисълта, че има два мача през сезона в Примера (плюс още 2 обикновено за Суперкупа, понякога в Шампионска лига и Купа на краля), в които един срещу друг доказват за кого е тронът.

Е, свърши се. Роналдо е в Ювентус, където потриват ръце. Маркетингово, това е сделка, която променя баланса на европейския футбол, бизнес статута на клуба от Торино, позицията на Серия "А" в световната игра.

И със сигурност стартовите позиции на водещите клубове в Европа преди същинската част от Шампионската лига.

Това е трансферът на века, не този на Неймар в ПСЖ, който единствено предизвика бунт на здравия разум. Бразилецът не е от калибъра на Меси и Роналдо нито като класа, нито като глобален ефект върху играта.

Ето я историята отвътре на супертрансфера на Кристиано в Юве, разказана от хората, които я следиха от най-близо - репортери на мадридските "Марка" и "Ас", португалския "Рекорд" и торинския "Тутоспорт". Изданията, които държаха пулса на събитията. Събрахме цялата история в един пъзел за вас.

През юни Ювентус прати сериозна делегация костюмирани типове във Валенсия и финализира за около 48 часа трансфера на Жоао Кансело - един десен бранител от едноименния местен отбор. Португалецът бе под наем в Интер миналия сезон и впечатли. На Юве му трябваше човек в тази зона, а Кансело като възраст и класа, адаптиран към Италия се видя перфектен на щаба на "бианконерите".

Във Валенсия за тези разговори бе и агентът на играча - Жорже Мендеш.

Той е един герой като от филм за Джеймс Бонд, в лъскавите му костюми за десетки хиляди евро, скъпи автомобили и огромно влияние във футболния свят. Най-влиятелната фигура сред футболните агенти.

Мендеш е най-довереният и близък човек на Кристиано Роналдо, на когото също е личен импресарио. Двамата са повече от професионално свързани, те са семейни приятели.

На вечерята след сделката за Кансело, на която се говори за скъпи коли и часовници, световното първенство и какво ново се случва около Брекзит, суперагент Мендеш подхвърля нещо в типичния си стил. Прави го, докато цялата маса разговаря оживено на други теми. Някак между другото.

Португалският мениджър споменава, че Юве е колосален клуб и подхвърля в изречението нещо от типа как Роналдо няколко пъти му е казвал какво изкушение би било за него да сложи черно-бялата фланелка.

От 10 души на масата край Мендеш, деветима се си спомнят да са чули репликата, или пък не са и обърнали внимание.

Но я чува един - Фабио Паратичи.

Важен човек. Не е Джеймс Бонд и не четете за него в най-големите световни издания, но е важен. Паратичи е спортен директор на Юве, нещо като човек в сянка зад президента Андреа Аниели и неговите най-доверени хора - Павел Недвед и Бепе Марота. Той е дясната ръка на всеки от тях. Консиглиери.

Това е питбулът на "старата госпожа". Навремето е бил талант, но не става голям играч, въпреки че расте в едни юношески формации с Пипо Индзаги, с когото и днес са близки приятели.

Паратичи проучва играчите, които Юве иска да привлече. Знае всичко, пълни органайзъри и таблети с информации как се чувстват в отборите си тези момчета, харесва ли им идеята да играят за гранда от Торино, колко добре говорят италиански, от какви семейства са, какви навици имат, гледат ли мачове по телевизията, къде предпочитат да карат ваканциите си, дават ли често интервюта, харесват ли спагети... Всичко. Паратичи изготвя пълни досиета, това е човекът, който внимава за всеки детайл.

Толкова е добър в работата си този 44-годишен тип, че ПСЖ, Милан, Тотнъм и Манчестър Юнайтед от 2 години не спират да го искат. Той е верен на Юве като старо куче.

Паратичи чува думите на Мендеш и повдига вежди, също уж някак небрежно: "Нима? Роналдо харесва Юве?".

Става разговор в разговора, диалог между Мендеш-Бонд и Питбул-Паратичи. Пак небрежно, в свой стил, Мендеш му доверява - проектът в Торино му харесва. А и Роналдо не е забравил как 40 000 го аплодираха на крака при гола му със задна ножица там през пролетта. Кристиано харесва такива жестове, оценява ги.

А, да - и между другото: Суперзвездата иска да напусне Мадрид, а президентът Флорентино Перес му е обещал да го пусне за 100 милиона евро. "Това последното е поверителна информация...".

Босът на Юве и ФИАТ Андреа Аниели научава за всичко това 45 минути по-късно в серия SMS-и, а на сутринта Паратичи е в офиса му. В главите на двамата няма място за нищо друго. Само Роналдо. Възможно ли е да стане това, по дяволите!?

Минават няколко часа и Аниели действа лично. Обаждане до Мадрид и разговор на ниво президенти с Перес, като няма дълги увертюри: "Какво ще кажете, ако поискаме да разговаряме с Роналдо? Чухме, че имате джентълменско споразумение с него..."

Оттатък се усеща напрежение и изненада. Перес, който е подготвен за кажи-речи всичко във футбола и живота, не може да повярва, че някой външен човек знае за договорката му със суперзвездата. И все пак, отговорът е ясен: "Не мисля, че ще е възможно. Реал и Роналдо са важни един за друг и не искат да се разделят, не и доколкото аз знам..."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията