Стадионът е моят дом. Второто най-важно нещо в живота са децата ми

Нищо не може да се сравни с Ривер - Бока. И нито един Ривер - Бока не може да се сравни с този финал

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 23 Ное 2018
0
1806

Ако имате възможност да чуете дъха на един огромен град, вероятно то ще се сравни с издишането през ноздрите на огромен дракон от приказките. Хиляди звуци, отекващи сякаш в пещера. Ритмично, шумно и - току пред експлозия от огън.

Е, опитаха да го сторят ентусиасти, които поставиха уред за улавяне на звуците над Буенос Айрес по време на първия финал за Копа Либертадорес, като на четири пъти "драконът" почти строши метриките. Четири, защото все пак мачът завърши 2:2.

Когато играят Ривер и Бока, градът става и огнедишащ дракон. Страната - също.

Омразата е толкова силна, а страхът от поражението - толкова парещ, че напрежението може да се реже с нож.

Някой някога през годините го е нарекъл Суперкласико и го лепнал върху дербито като винетка. Суперточно определение на този супермач. Така здраво седи етикетът, че отличава това съперничество от което и да е друго на планетата. Просто аржентинското дерби (най-свирепото от тях, а те са десетки) е нещо различно.

Нещо, което виждаш веднъж в живота, ако си "външен", и заграждаш с кръгче мечта - изпълнена е.

За останалите, които не са го виждали на живо, има видеа, разкази, истории - но докато усетиш вибрацията му от трибуната, просто си далеч от "дракона".

В събота вечер Ривер и Бока се срещат отново. Познават се до болка, но не обичат да се виждат очи в очи. Не вещае нищо позитивно.

Като стари врагове в живота, които някои добродушен тип от училището им иска да събере 50 години след първия гаден трик, който са си погодили. И след куп ужасни удари, които са нанесли взаимно през годините. Не се обичат и няма да си подадат ръка никога, до смърт. До края.

И това в събота няма да е поредното Суперкласико. Това вече е Мачът на мачовете в дербито на дербитата.

Украшението на годината и на века. Бащата на всички съперничества. Финал за Копа Либертадорес. Реванш.

След 2:2 в първия мач в дома на Бока. Не може да е по-драматично, равностойно и непредвидимо. Около "Монументал", където е мачът, и "Ла Бомбонера", където бе първият двубой, тези две седмици са особени.

Много е трудна прогнозата за двубоя, но има и типстъри, достатъчно смели да я направят - например Ривер да вдигне трофея, като коефициентът за това на Bet365 е 1.53.

Хора се пренесоха да живеят наоколо тези дни, там са постоянно, броят секундите и ги отмерват в ритъма на двата мача. В Буенос Айрес около Суперкласико животът спира, семействата биват зарязани за няколко часа, работата е без значение, майната им на шефове, колеги и съседи. Нищо, нищо не е важно.

"Моят живот е на "Монументал" тази седмица. След събота децата ми отново стават най-важното нещо", изповяда се фен на Ривер пред местния в. "Кларин". Този запалянко от сряда е край стадиона, спрял да работи и почти не се прибира у дома. Това е един глас, но бъдете сигурни - милиони мислят като него.

След събота децата отново са най-важни. Но не и до последния сигнал на реванша!

За аржентинците любовта към отбора е по-силна от всичко. А когато идва сблъсъкът Бока - Ривер, Земята спира да се върти.

В четвъртък вечерта Бока се появи на открита тренировка на "Ла Бомбонера". По трибуните имаше ... 53-54 хиляди, стадионът вибрираше, хора нахлуваха на терена, пееха... Редиха се на опашки с часове, за да влязат на една тренировка. Същото щеше да е на "Монументал", но заради приготовленията на полиция и охрана за финала в събота, Ривер не получи позволение за открито занимание. Това е като от филм за някакъв щам, който е заразил и подлудил цялото население. Изведнъж и без никаква ваксина срещу него.

В събота около полунощ наше време и в ранния следобед за Буенос Айрес, в душите и главите на милиони животът ще загуби смисъл. Останалите ще изпитат делириум, сравним с... Не, не. Няма такова сравнение. Несравним.

Може би те ще ви кажат, че тази победа ще е като да се роди първото ти дете, но да го видиш направо с татуировката на любимия отбор на малката ръчичка. Хем ще ти спести време един ден, хем еуфорията е двойна.

Аржентинско сравнение, молим за извинение, ако и то ви е крайно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията