Как бирата замъгли ориентацията на Ориент, а Евертън игра три Коледни мача на "Анфийлд"

Програмата на английския футбол по празниците е една от великите традиции

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 26 Дек 2018
0
3216

Кога за последен път сте присъствали на мач с 49 000 по трибуните? В България няма как да е било преди по-малко от 30 години, защото горе-долу от края на 90-те май не се е случвало.

Е, днес в трета английска дивизия ще се случи. Съндърланд разпродаде всичките си 49 000 места на стадиона за домакинството на Брадфорд. Повтаряме: В трета дивизия.

Боксинг дей крие такива магии под капаците на кутиите с подаръци, с които идва традицията на този 26 декември. Знаете я, вероятно:

Води началото си във Викторианската епоха, когато старите английски аристократи оставяли скромни подаръчета на прислугата заради добрата работа през годината на сутринта след Коледа. Пренесла се е и в индустриалната ера на 19-и и 20-и век на Острова, когато работодателите поели тази роля и подарявали на служителите.

Задължително кутиите с даровете се отваряли на 26-и, на сутринта след Коледния ден. Оттам - това е денят с кутиите, а в него също не се работи в Англия. Днес отново ни предстои да изживеем този по-специален ден от календара на английската игра.

Разбира се, с огромният списък двубои, има и много опции за залагане - например с прогнозите на Георги Драгоев в Букмейкър Рейтинги (там ще намерите и богат каталог на онлайн букмейкърите).

Той предвижда Уотфорд и Челси да си вкарат над 2,5 гола късния спектакъл за деня.

Традицията на футбола в този ден е от края на 50-те години на XX в., като измества постепенно мачовете на самия ден на Роджество. До 1957 г. кръговете от четирите дивизии са редовно на 25-и декември, но в един момент на служителите от железниците им писва да работят специално, за да могат тълпите да се черпят с вино и да пътуват за мачовете.

В град Ливърпул стадион "Анфийлд" и "Гудисън Парк" символично значат червено и синьо - по нашите днешни разбирания. Но чуйте история за времето с мачове по Коледа, а и когато не е било съвсем така.

През 1888 г. Евертън играе три пъти за 24 часа. Три мача.

И трите са на "Анфийлд", който по това време е дом на синия клуб от града. Просто - червеният още го е нямало. Четири лета по-късно Джон Хоулдинг и Евертън не се разбират за наема и клубът се изнася оттатък парка, а на това игрище се появява нов отбор.

Та Евертън играе в сутринта на Коледа онази година и бие от 0:2 до 3:2 Блекбърн Роуд Парк в дерби за Купата на Ланкашър. Следобед идва ред на традиционни демонстнативен мач срещу ФК Ълстър, докато хората край терена се забавляват, ядат Коледни сладки и пият чай и по-силни напитки. Евертън пак бие - 3:0.

На Боксинг дей идват момчетата от отбора на Буутъл, който днес е краен квартал на града, за да направят бойко 0:0 на вече доста уморените от празненства и трети мач играчи на "тофитата".

Година по-късно идва и първият мач на Коледа в първенството. Непобедимите от Престън Норд Енд (много преди тези на Венгер) са шампиони, а насреща е Астън Вила. Първи спектакъл на Роджество, като над 9000 зрители се събират - огромна тълпа на футболен мач за края на XIX в. Престън печели с 3:2 в голяма битка и за втора поредна година става шампион в края на сезона.

Още година по-късно, Коледният дух изоставя футболната игра и дербито между Блекбърн и Даруен прераства в страхотен бой на терена на "Иууд Парк". Всичко започва, когато Блекбърн пуска резервен тим и събрани същата сутрин играчи, за да запази своите асове за дербито с Уулвърхемптън на следващия ден (Боксинг дей). Гостите са вбесени от неуважението и отказват да играят срещу тази команда. Мачът се забавя, а после Даруен решава да събере в отговор също хора "от кол и въже", и ги изкарва на терена по екип.

Народът побеснява, феновете и на двата тима са гневни, че не само пропускат пуйката у дома, а и ги разиграват. Нахлуват, чупят гредите и подгонват футболистите (доста от тях всъщност са такива за първи път). Мач, както пише "Бирмингам Дейли Поуст" на следващия ден, "разбира се няма как да се проведе".

В началото на миналия век се утвърждава традицията на "огледални мачове" на 25-и и 26 декември. Изключително уморителна за самите футболисти, тя означава, че на Коледа примерно Евертън приема Блекбърн, а на следващия ден (Боксинг дей) му гостува.

Първите проблеми се появяват заради църквата. До 1925 г. Арсенал не играе на Коледа, ако мачът е домакински. Земята под стадион "Хайбъри" е на местния Преподобен Колеж "Сейнт Джон" и настоятелството не позволява на светия ден да се играе футбол върху игрището. На 25 декември 1925-а обаче Арсенал вече е собственик на земята и приема Нотс Каунти пред 33 500 фенове в първия си мач на Коледа на свой терен. 3:0!

Куриозите и великите случки са стотици. Тед Кроуфърд, популярен играч от 20-те и 30-те, а после и мениджър във футбола, помни един такъв. През 1931 г. целият отбор на Клаптън Ориент (днес Лейтън Ориент), барабар с него като звезда на атаката, се явява видимо подпийнал на терена на Борнемут. Треньорът на тима е качил много бира на влака за настроение. Играчите му не виждат нищо на и без това мъгливия терен, падат с 1:2, а няколко от тях повръщат по терена и им се вие свят.

Но събират сили да пътуват вечерта до дома, да вдигнат глави, да изгонят махмурлука и на Боксинг дей да бият същия съперник с 1:0. Велики времена!

Естествено, чули сте или сте чели за Сам Бартрам, който през 1937-ма не разбира, че мачът на неговия Чарлтън срещу Челси е прекъснат заради мъглата и си седи на вратата още десетина минути. И това е навръх Коледа.

През 1940-а пък се играе пълен кръг на Коледа, въпреки че в разгара си е Втората световна война. В 40 двубоя из страната са вкарани 210 гола! Бери и Халифакс правят 5:5, а споменатият Клаптън Ориент пада с 3:9 на терена на Саутенд (няма сведения дали пак не са играли след по няколко бири и в нетрезво състояние).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията