От другата страна на микрофона

Родните спортисти влезли в ролята на коментатори се броят на пръсти

Sportinglife
Sportinglife 14:35 ч., 27 Яну 2015
0
587
Getty Images

Практиката спортни звезди да влизат в ролята на коментатори е добре позната на запад. В Англия Гари Линекер, Гари Невил, Джейми Карагър, а от скоро и Тиери Анри всяка неделя предлагат своето виждане за играта на зрителите на спортните канали.

У нас подобна практика е по-скоро изключение, отколкото правило.

Бивши спортисти се привличат единствено при отразяването на големи събития като европейски и световни първенства по футбол, европейски клубни турнири, олимпийски игри, европейски и световни първенства по баскетбол и волейбол, световна волейболна лига. 

Когато става дума за футболни срещи с най-голямо доверие от страна най-вече на родните телевизии се ползва бившият нападател на ЦСКА, Лил и Леванте Владимир Манчев.

Ексголмайсторът на А група обаче е по-скоро в ролята на анализатор преди и след двубоите, както и на почивката.

Последната изява на Владо в тази му роля бе по време на световното първенство по футбол в Бразилия през лятото на 2014-а година. Същото върши и бившият футболист на Берое и Левски Гошо Гинчев.

Националната телевизия се довери на доказани имена в спорта като Тереза Маринова и Евгения Раданова за обзорните предавания на летните и зимни олимпийски игри в Лондон и Сочи, съответно през 2012 и 2014 г.

Олимпийската шампионка от Сидни 2000 в тройния скок Маринова всъщност приема едва третото предложение на националната телевизия. Първата покана към нея идва още за игрите в Пекин през 2008 г. Тогава обаче Тереза е бременна и това е причината да откаже пътуване до китайската столица.

През есента на същата година тя е поканена и за телевизионна водеща.

„Мислих върху предложението, но в крайна сметка реших, че искам да работя нещо, което не ме обвързва непрекъснато”, споделя бившата лекоатлетка пред родна агенция месеци по-късно.

Затова Тереза поема към треньорската кариера. През 2012 г. обаче приема предложението за игрите в Лондон и води предаването „Днес на игрите”, в което се обобщава всичко станало през деня в залите и на стадионите в английската столица.

В ролята на истински коментатори обаче не се притесниха да влязат бившите волейболни национали Пламен Константинов и Евгени Иванов. Преди да приеме поста на национален селекционер Константинов често сядаше зад микрофона на ТВ 7 когато телевизията излъчваше двубоите от световната лига. Мястото си той сменяше с бившия си съотборник Евгени Иванов. Друг от тяхното поколение – Николай Иванов пък безпроблем влиза в ролята на анализатор преди срещите.

От българската секция на Евроспорт пък от години разчитат на погледа и мнението на една от най-добрите ни биатлонистки Ива Шкодрева, когато излъчват състезанията от световната купа и при мъжете, и при жените. 

„Ива е изключително умна, което не е често срещано в средите на българския професионален спорт. Образована е и говори прекрасен книжовен български език. Подготвя се с часове за всеки старт, не се оставя на рутината и това я прави най-добрия експерт в 11-годишната история на нашата версия на Евроспорт”, разказва за изявите й колегата й в Евроспорт Асен Спиридонов.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията