Последен Роман за топката

С Рикелме си отива последният истински №10 на Аржентина

Sportinglife
Sportinglife 15:45 ч., 27 Яну 2015
0
14153
Getty Images

Той трябваше да бъде новият Марадона. За милиони аржентинци и е такъв, въпреки че светът никога не го оцени. На 36 години Хуан Роман Рикелме спря с футбола, а с него си отива един от митовете на играта – за аржентинския номер 10.

Кой е Роман?

Хуан Роман Рикелме е роден на 24 юни 1978 г. в много бедно семейство с 11 братя и сестри в Сан Фернандо.

Предградието на Буенос Айрес дава традиционно деца за школата на Архентинос, където започва да играе на 8.

Точно като Марадона.

Има само четири клуба в кариерата му – Архинтинос, за който успя да играе мач в първия тим чак през 2014-а, когато се върна да завърши кариерата си, Бока Хуниорс, Барселона и Виляреал.

Има 591 мача със 148 гола, като най-много е играл за Бока – 388 двубоя с 92 попадения.

Спечели 13 трофея, 11 от които – с Бока.

С националния тим има 51 мача, но успя да стане олимпийски шампион в Пекин през 2008-а, когато в тима бяха още Анхел ди Мария, Есекиел Лавеци, Лионел Меси и Серхио Агуеро.

Роман за топката. Роман – това е името, с което цяла Аржентина го нарича.

За света си остана Рикелме, но, както бе с Марадона, той предпочиташе да бъде зован с трите имена, а не с две – Диего Армандо Марадона, Хуан Роман Рикелме.

Както Марадона мургавият малчуган тръгна от Архентинос Хуниорс, където играеше толкова силно с 15-годишните, че Бока и Ривер наддаваха суми, които се плащат за играчи на по 23 години.

Взе го Бока, защото Роман искаше да е Марадона. През 1986-а той излезе на улицата като всеки аржентинец с поне един здрав крак и празнува с дни титлата от Мондиала в Мексико. Диего с небесносинята фланелка и номер 10 – ето това бе детската мечта на 8-годишния Роман.

В Бока е идол, слагат го някъде до Диего.

Направи общо 13 сезона в тима, като записа уникални мачове и се прочу като №10, който сякаш остава неразбран от националните селекционери.

Взеха го на едно световно в Германия през 2006-а, когато Роман водеше Аржентина към титла като истински №10. Тимът мина безметежно през групата на смъртта със Сърбия, Холандия и Кот д`Ивоар.

Зинедин Зидан

„Тъжен съм, че се отказва Рикелме, един велик номер 10 – каза Зинедин Зидан. И разкри – След последния ми мач във футбола с екипа на Реал, си размених екипа точно с него, беше срещу Виляреал.”

На четвъртфинала срещу домакините обаче, при 1:0 за Аржентина и 20-ина минути до края, селекционерът Хосе Пекерман реши да извади Рикелме. В журналистическите ложи настана паника, аржентинските репортери се държаха за главите и проклинаха треньора на висок глас. Да смениш №10 в аржентинския отбор ако не е контузен... И Германия изравни, а после спечели с дузпи.

Роман така и не изживя своя „Марадона-момент”, какъвто продължава да чака и Лионел Меси.

Но легендата постигна с Бока повече от великия Диего. 11 купи – коя от коя по-лъскави.

Рикелме вдигна 5 титли на страната, 3 пъти триумфира с Копа Либертадорес и показа танца си с топката на света при повалянето на Реал Мадрид във финала за Интерконтиненталната купа в Токио през 2000 г. Тогава той подаде два пъти на Мартин Палермо – 2:1, а дрибълът му, няколкото „крачолчета”, с които върза и докара но ярост Редондо, Йеро и Роберто Карлуш, се помнят и досега.

Това бе специалетът му – да мушне нахално топката през краката на съперника. Особено го изкушаваше в дербитата с Ривер, което си е доста рисковано. Мачовете са толкова напечени, че съперникът може и да не издържи и да те срита през краката.

Но Роман нехаеше.

Той се носеше като поредната бойна песен на „Ла Бомбонера”, летеше с устрема на Бока, играеше нещо средно между танго и футбол – така, както го правеше Марадона.

Бе по-бавен и играеше с десния крак. Това са разликите. Като Диего тръгна от Аржентинос, като Диего се провали в Барселона, но причините са различни. Като Марадона е татуиран на сърцето на всеки, който обича Бока Хуниорс.

В Каталуня го срина диктатурата на Луис ван Гаал, който е толкова далеч от неговите разбирания за футбол, колкото Херберт фон Караян от поредната хореография и либрето на някой фолк хит у нас.

Рикелме не успя в Барса, защото не играеше като машина.

„Останаха двама романтици, фантазисти и вълшебници с номер 10 - каза наскоро великият Рамон Диас, легенда на Ривер Плейт. – Рикелме в Бока и Аймар, който се върна в Ривер. Всички други, които носят този номер, са или крила, или скрити нападатели, но не и типични плеймейкъри, куотърбеци с топка в краката.”

Аймар се отказа през есента. Сега го стори и Роман.

Аржентинският №10 е минало.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията