Бизнес клуб или „кръжок” в Левски?

В кризата трябва бизнес план, а не емоции и дарения

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 12:15 ч., 30 Яну 2015
1
377
Lap.bg

Левски създава бизнес клуб, без засега да знаем подробностите около това образувание. Ясно е само, че ще се консолидират „доказани левскари”, каквото и да значи това.

Хора с възможности, които да дават по 1000, 5000, 10 000 лева...

Това заявиха Константин Баждеков, Иво Тонев и Васил Колев, след като Управителният съвет на клуба се събра на заседание.

В петък ще чуем подробности по темата, но засега остава усещането, че Левски събира дарения, за да оцелее. Знае се, че задълженията на клуба не са малки, а тези, които застрашават лиценза на клуба са около 2,5 милиона лева. Общо пред лицензионните власти „Герена” трябва да гарантира 5 милиона лева до края на сезона, а за момента тези пари липсват.

Батков: Който даде пари, получава акции

Тодор Батков го удари съвсем на молба, като призова всеки, който иска да даде 1000 или 10 000 лева да си купи акции. „Един милион да ми донесе някой, акции за един милион ще му дам”, обяви адвокатът.

Бизнес клубът ще е с участие до 1000 лв. от член. В петък ще бъдат обявени повече подробности около инициативата.

Сега не е време за кръжоци с упражнение на това кой колко обича Левски.

Сантиментите и идеализмът са хубави неща... когато финансово едно дружество е обезпечено. През годините обаче в клуба се дадоха твърде много „несантиментални” пари, а точно в условията на криза трябва бизнес модел, мениджърско мислене и здрава основа, а не призиви към „сините сърца”.

Като цяло финансовият тръст „Синя България” е доста активен, а и чрез него очевидно говори Иво Тонев, тъй като връзката между хората от организацията и силния човек в сянка на „Герена” е очевидна.

Въпросът е как точно те предлагат Левски да се спаси с пари, дадени от джоба на привържениците.

Колко са хората, които безвъзмездно ще вадят и ще наливат в каца без дъно?

Тук стигаме до казус, който от 20 години мори и ЦСКА, както и Левски. Богати левскари (същото важи и за цесекари) има доста. Запалени са, трошат пари за пътувания с отбора, понякога удрят по едно рамо за лагери, за удобства и т.н. Но са бизнесмени и не биха си дали от парите, за да отидат за заплати и премии на играчи или погасяване на стари дългове. Не и ако не им бъде предложен проект, в който те да инвестират.

ЦСКА в момента е в схема на издръжка със заеми от 2-3 големи фирми, управлявани от „болни” цесекари. Но и те не са толкова „болни”, за да дават парите си ей така, за една усмивка от Александър Томов и ръкопляскания от сектор „Г”.

Същото е положението и с Левски. А клубът дотук основно го удря на емоция, зове за обединяване на левскарския дух и т.н.

Какво значи доказани левскари?

Такива, които са играли, били са треньори, вкарвали са голове, развявали са знамена в сектора или са се били за каузата? С какво са се доказали?

Ако трябва да гледаме обективно, и на Левски, а и на ЦСКА, му трябват не доказани левскари/цесекари, а доказани бизнесмени. Хора, които знаят как да ограничат и оптимизират разходите, да маркират най-важните пера в бюджета и да съберат максимални приходи от неособено печелившата машина – български футбол.

Защото дълговете от 20-30 милиона и безпаричието с „доказани левскари” не се преодоляват. Трябва стратегия и управление.

1 коментара

1 Luben Tzonkov 30.01.2015 12:58:28
0 1

С подобни АНОНИМНИ статии не се прави сериозна журналистика. В нея истината е само името на отбора. На снощното мероприятие присъстваха хора, развили доста добър бизнес, със солидни суми в банковите си сметки. На последното заседание на Управителния съвет на Левски бяха представени бизнес идеи, които могат да генерират доста сериозни приходи, но им трябва време за да се развият. Така както е написана статията очевидно някой АНОНИМНО иска да вреди на Левски!!!

Твоят коментар:

Close Обратно към статията