5 причини Шарапова да няма шанс срещу Серина в Мелбърн

Рускинята никога не е печелила титла от Големия шлем в четна година

Sportinglife
Sportinglife 13:30 ч., 30 Яну 2015
0
856
Getty Images

Едва ли организаторите или феновете на Australian Open можеха да си пожелаят по-зрелищен финал от Серина Уилямс срещу Мария Шарапова. Световната №1 срещу световната №2 в сблъсък на две икони на модерния тенис.

Всяка от тях е затворила кариерен Голям шлем, но един факт прокарва широка граница двете - Шарапова записа последната си победа над Серина, когато беше на 17 години. А това беше преди 10 години...

Серина Уилямс ще остане №1 в света

Серина Уилямс ще остане №1 в света независимо от развоя на утрешния финал. Шарапова имаше шансове да я измести от върха, но с достигането до финала американката си гарантира върха в ранглиста.

Докато загрява на корта утре, файлът със статистиката на Серина на екрана ще напомня - тя е пречупила съпротивата на рускинята в 15 поредни двубоя или общо 16 пъти от 18 срещи.

Уилямс се цели в 19-а титла от Шлема, която ще я изстреля пред легендите Крис Евърт и Мартина Навратилова (по 18) и ще остави пред нея на хоризонта единствено Щефи Граф (22). А Шарапова е вдигнала всеки от 5-те си трофея от славното каре в четни години.
Въпреки това Шарапова е 5 години по-млада от Серина (33) и се очаква скоро разликата във възрастта да се окаже факторът, който да й позволи да прекрати смазващата серия на световната №1.

Ето обаче 5 причини, заради които това няма да се случи в Мелбърн.

1. И двете сервират страхотно, но Серина може да го прави и когато няма ден

За Шарапова големият брой двойни грешки са кошмар, от който тя не може да се събуди през цялата си кариера. Рускинята има страхотен ретур, но и Уилямс запраща страховити уинъри при всеки по-колеблив сервис. А дойде ли моментът, в който Мария е изправена пред брейкпойнт и се намериа по средата на поредния си 20-секунден ритуал на линията за начален удар, гласът в главата й ще нашепне: "Няма как да вкараш топката в полето..." А дори да го направи отговорът на Серина може да не й се понрави.

2. Уилямс е безмилостна срещу Топ 10

Световната №1 е спечелила 22 от последните си 23 двубоя срещу представителките на Топ 10. Единственото й поражение дойде в груповата фаза на Шампионата на WTA в Сингапур в края на 2014-а от Симона Халеп, но Уилямс се реваншира на финала на турнира, където прегази румънката с 6:3, 6:0. От своя страна Шарапова пък има успехи над №1 в света, но статистиката й далеч не е толкова смазваща - 7 успеха и 13 загуби.

3. Световната №1 няма да позволи на Шарапова да контролира центъра на корта

Шарапова е усвоила до съвършенство изпълнението на форхенд по обратния диагонал, при който прави няколко крачки в корта, за да посрещне рано сервис или ретур и влиза мощно в разиграването или пък го завършва без особено забавяне. Но въпреки страхотната работа с краката и тайминг на Мария, в голяма част от случаите Уилямс пласира топката достатъчно дълбоко, за да "избута" рускинята назад. Освен това Серина може да генерира скорост и добър ъгъл, които да не дадат шанс на Шарапова да вкара в употреба любимото си оръжие.

Шарапова ще излезе в десетия си финал от Големия шлем

Шарапова ще излезе в десетия си финал от Големия шлем. Само две тенисистки са достигали поне толкова или повече мачове за трофея в славното каре - Серина и Винъс Уилямс.

4. Шарапова никога не е печелила титла от Шлема, когато е спясявала мачпойнт

Мария потегли изключително тромаво в първите си два мача и във втори кръг беше на прага на унизително отпадане от 150-ата в света Алесандра Панова. Името на Шарапова и коравият й характер на корта все пак пречупиха квалификантката, която обаче имаше 2 шанса да затвори мача. Сега Мария стигна до битката за трофея, но справка с историята показва, че тя никога не е печелила титла от Шлема, след като е спасявала мачпойнт. Четири тенисистки са го правили в Мелбърн - Моника Селеш, Дженифър Каприати, Серина Уилямс (два пъти) и На Ли.

5. Рускинята подобри играта си с крака, но все още не е достатъчно стабилна в защита

Поне не и когато от другата страна на мрежата е Серина Уилямс, чиято мощ и вариативност може да срине баланса в играта на Шарапова.
Мария се чувства най-комфортно, когато може често да изпълнява удари, като вече споменатия форхенд по обратния диагонал или пък комбинация от сервис и форхенд по диагонала. За разлика от по-малко есплозивните като стил съпернички на Шарапова, Уилямс винаги е успявала да развали предварително подготвения от рускинята план за разиграването.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията