Реал Мадрид остана без своя талисман

Лука Модрич, може да отсъства три месеца

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 20 Ное 2014
0
527
Getty Images

Всички футболисти на Реал Мадрид са изключителни. Но не всички са от ключово значение за тима и при изобилието от класни играчи, с които разполагат мадридчани, малцина изглеждат незаменими. Лука Модрич обаче попада именно в тази категория. 29-годишният хърватин е изпълнител от фундаментално значение в този състав на Реал, който е най-тънък именно в средата на терена.

Контузията му в евроквалификацията между Италия и Хърватия на „Сан Сиро“ на практика връща Белия балет няколко месеца назад към самото начало на сезона, което мина под знака на експериментите.

Лука Модрич

"Отчаян съм. Големият шок настъпи, когато лекарите ми казаха, че ще се възстановявам три месеца. Направо онемях. Знаех, че ще отсъствам известно време, но изобщо не си представях, че ще съм аут толкова дълго. Анчелоти обаче ми каза да слушам съветите на докторите, да не бързам и да не се опитвам да съкратя процеса на рехабилитация."

Ако прогнозите се оправдаят и полузащитникът остане извън терена някъде до началото на февруари, той ще пропусне световното клубно първенство, гостуванията на Ейбар, Малага, Алмерия и Валенсия, както и двубоите срещу Селта и Севиля на „Бернабеу“.

Модрич си е спечелил огромно уважение в клуба и най-вече в съблекалнята. Летният трансферен пазар бе в разгара си, когато в средата на август Карло Анчелоти изказа ясно становището си пред клубното ръководство по отношение на приоритетите си що се касае до футболистите.

Италианският специалист изрично подчертал пред шефовете, че за него Ди Мария, Кедира, Шаби Алонсо и Модрич са играчи със специален статут.

И ако клубът не ги продаде, когато настъпи времето да се вземат важни решения за състава в решаващите мачове, четиримата ще имат предимство. Анчелоти мотивирал това си виждане с опита и с постиженията на въпросните халфове с екипа на Реал.

Когато Ди Мария бе продаден, повечето опитни играчи в съблекалнята решили, че титуляри в средната линия ще бъдат останалите трима от квартета – Шаби, Кедира и Модрич.

Модрич се контузи в мача Италия-Хърватия 1:1

Халфът на Реал ще се възстановява 3 месеца

Те били убедени, че новопривлечените Хамес и Крос рано или късно ще отстъпят място на играчите, оценявани най-високо от треньора.

Флорентино Перес обаче действа достатъчно решително след предупреждението на Анчелоти. Алонсо скоро също напусна „Сантяго Бернабеу“, а травмата на Кедира окончателно разчисти път пред двете звезди от световното в Бразилия, на които толкова много държеше президентът на Кралския клуб.

Така Модрич, който дотогава изглеждаше доста назад в йерархията на полузащитниците, изведнъж се оказа нещо като големия талисман на Анчелоти.

Тони Крос

"За нас това е тежък удар. Лука взе участие почти във всички мачове този сезон и беше в страхотна форма. Контузията му беше много лоша новина за Реал."

В компанията на далеч по-неопитни футболисти (Хамес е на 23 г., Крос на 24, а Иско – на 22) нисичкият хърватин се оказа притежател на уникални качества изключително необходими за полузащитата на действащия европейски клубен шампион.

Принуден да импровизира, Анчелоти в крайна сметка успя да подреди отбора си по нов начин около променената полузащитна зона.

Крос и Модрич се превърнаха в диригенти на отбора. Те станаха двете фигури, около които се въртеше цялата игра на Реал. И непосредствено до прекъсването за националните отбори мадридчани изглеждаха направо неудържими. С играта си белите заслужиха куп похвални оди и разсеяха категорично всички съмнения.

Сега обаче контузията на хърватския халф ще доведе до нови сериозни размествания

Именно благодарение на Модрич и най-вече на тактическия му усет, Крос успя да се приспособи към един пост, на който на практика преди не бе играл. Цифрите са достатъчно красноречиви. Модрич е четвърти по отнети топки в отбора с 88 след Крос (112), Марсело (92) и Рамос (89). Хърватинът е на второ място по точни пасове (1005) след Крос (1210), както и по брой докосвания до кълбото (1350 срещу 1526 на Крос).

Източник: Ел Паис

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията