Как Арсенaл не стана галактически

Меси и Роналдо бяха сред изпуснатите от Венгер футболисти

Sportinglife
Sportinglife 11:10 ч., 31 Яну 2015
0
2114
Getty Images

През последните години феновете на Арсенал нямат много поводи за радост. Отборът все е далеч от битката за титлата, рано отпада в Шампионската лига.

Миналия май се зарадва с Купата на Англия, първи трофей след деветгодишна суша.

Основната причина за ситуацията в Арсенал е, че Арсен Венгер няма достатъчно класа в отбора си.

В отбора липсват големи звезди като Тиери Анри и Денис Бергкамп. Но в годините Венгер е бил близо до трансфери, които ако се бяха осъщестливи, Арсенал можеше да стане най-силния тим в историята на футбола.

Ето кои са изпуснатите звезди.

Петер Чех

Още преди трансфера си в Рен през 2002 година скаути на Венгер са следели развитието на чешкия вратар. Венгер е направил опит да привлече Чех, но заради проблеми с работна виза за Великобритания не се е осъществила сделка. Изнервен от ситуацията, Венгер спира да следи вратаря. Две години по-късно Чех отива в Челси, след като е натрупал достатъчно мачове в националния отбор и може лесно да получи визата.

Венсан Компани

В Манчестър Сити признават, че без белгиеца двете титли са щели да бъдат илюзия. След трансфера си от Хамбургер Компани се смята за най-стабилният защитник във Висшата лига. Още докато играеше за Андерлехт през 2006 година, няколко пъти мениджърът му Жак Лихтенщайн се среща с Венгер. Но Компани предпочита Хамбургер, защото получава гаранция за титулярно място. За млад футболист това винаги е от значение.

Жерар Пике

Арсен Венгер успява да открие три мегаталанта в школата на Барселона. Но каталунците отказват предложение за триото накуп. Така в Арсенал пристига само Сеск Фабрегас. Разговорите за Пике не са настоятелни и той отива в Манчестър Юнайтед. Кой беше третия? Едно много нисичко момче с добър ляв крак. Името му е Лионел Меси, но за него след малко.

Клод Макелеле

Арсен Венгер доведе Патрик Виейра и беше впечатлен от френския дефанзивен халф. И опитва да привлече него сънародник като партньор, който да дава импулс. Играещ в Нант, Клод Макелеле не е имал високи акции на пазара. Бил твърде дребен и слаб и заради това Венгер отказал предложението. Вместо в Арсенал 23-годишният Макелеле отиде в Марсилия. След това премина в Челси и имаше важна роля за двете титли през 2005 и 2006 година.

Яя Туре

През 2003 година Яя Туре дори носи фланелката на Арсенал в един мач. Беше контрола срещу Барнет. Отново проблемът с трансфера е липсата на работна виза. Туре искаше в Арсенал, Венгер искаше Туре. Но законите са закони и Яя отиде в Украйна. След това блестя в Барселона, а сега е лидерът на Манчестър Сити.

Анхел ди Мария

Днес струва 60 милиона лири, спечели Шампионската лига с Реал и е твърд титуляр в Манчестър Юнайтед. А преди 9 години Венгер можеше да го вземе без пари. 17-годишният Ди Мария е бил ухажван от треньора на Арсенал. И отново проблемът с работната виза! Трансферът става в посока Бенфика. Колко жалко за Арсенал!

Гарет Бейл

Проблемът с Бейл е, че преди години той играеше като ляв защитник. А когато Венгер отиде на шопинг тур в академията на Саутхемптън, в отбора му имаше достатъчно леви бекове – Ашли Коул и Геал Клиши. В предни позиции отляво вече изгряваше Тио Уолкът. Въпреки предложението да вземе Бейл, Венгер се отказва. Историята по-късно е известна. Тотнъм, трансфер за 100 милиона евро в Реал и Бейл е най-скъпият футболист в историята.

Кристиано Роналдо

И тук ли ще говорим за „голяма грешка”? Венгер предложи 4 милиона лири на Спортинг за малкия Роналдо. Дори е имало готова фланелка с името му и №9 в Арсенал. Но тогава Карлос Кейрош, помощникът на Алекс Фъргюсън, убеждава младия талант да подпише с Манчестър Юнайтед. И клубът вади 17 милиона. А Венгер признава: „Роналдо почти бе подписал с Арсенал!”

Лионел Меси

Вече казахме, че Меси е бил от триото на Барселона, желано от Венгер. Тогава Лео е бил на 16 години. Легендата разказва, че трансферът пропаднал, защото Венгер не успял да осигури жилище за семейството на Меси в близост до тренировъчната база. Треньорът на Арсенал твърди, че това не е единственото. Меси и вече привлеченият Фабрегас играели на една и съща позиция в школата на Барселона. И не желаели да се конкурират във втори отбор. Освен това Меси се чувствал щастлив в Каталуния.

Дидие Дробга

Този трансфер вече е изцяло провален от Венгер. Дрогба можеше да отиде в Арсенал за 100 000 лири. Той играеше в Льо Ман, а на почти всеки мач скаутите на Венгер го гледаха. Накрая Венгер не се решил на трансфера.

Виждал, че Дрогба не е готов за Висшата лига. Освен това по същото време Венгер билдостатъчно доволен от централния си нападател Тиери Анри. Но обещал да следи развититео на Дрогба.Не му бе трудно – през 2004-а Дидие премина от Марсилия в Челси за 24 милиона лири, за да се превърне в „синя” легенда.

Златан Ибрахимович

Всички знаем, че Златан е особен човек. 16-годишният Ибрахимович бил поканен на проби в Арсенал. И му направили фланелка с №9 и името.Венгер се радвал на новия си нападател, който показвал вече класа. Но Ибрахимович не чувствал достатъчно вниманието на треньора. Ядосал се и хвърлил фланелката.

Явно дори на 16 години не е смятал за нужно да доказва някому гения си...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията