Серина спечели 19-а титла от Големия шлем в Австралия

Уилямс не даде дори сет на Мария Шарапова и я победи за 16-и пореден път

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 31 Яну 2015
0
599
Getty Images

Серина Уилямс не остави и капчица съмнение в господството си в женския тенис и пречупи за 16-и пореден път актуалната №2 в ранглистата Мария Шарапова с 6:3, 7:6(5) за шестия си трофей от шест финала на Australian Open и общо 19-и от Големия шлем.

В прав текст

Започнах кариерата си с една ракета и няколко топки около мен, а сега държа 19-а титла от Шлема.

„Започнах кариерата си с една ракета и няколко топки около мен, но сега съм на една от най-великите арени в тениса и държа деветнайстата си титла от Шлема в ръцете си, надявам се това да даде сили на много хора и да ги вдъхнови да повярват в себе си”, през сълзи заяви световната №1 в една наистина искрена и впечатляваща шампионска реч.

Шарапова започна двубоя с Уилямс по болезнено познат от предишните й 15 поредни загуби срещу Серина начин – с двойна грешка на брейкпойнт.

Нататък американката видимо се опитваше да печели бързо точките, защото я измъчваше вирус, заради който тя прекрати и вчерашната си тренировка. Уилямс не отделяше от въздуха си дори за едно „Come on!” след важна точка.

При 3:2 Шарaпова стигна до 30-30 и точно тогава дъждът над Мелбърн разхлади малко напрежението на корта, а двете финалистки трябваше да изчакат близо 15 минути, за да се затвори подвижният покрив над централния корт. Серина се върна в съблекалнята и поиска бърза консултация с лекар.

Серина задмина Евърт и Навратилова

Серина вдигна 19-ия си трофей от Големия шлем и остави зад себе си с по 18 легендите Крис Евърт и Мартина Навратилова.

Пред Уилямс в Оупън ерата е единствено Щефи Граф с 22 титли.

А при подновяването на играта тя започна с ас и още пет поредни точки, които означаваха пробив на нула и 5:2. Тогава дойде и първото отпускане за американката, което означаваше 0-40. Уилямс спаси два брейкпойнта, но при третия направи двойна грешка. Световната №1 обаче не остави сета да й се изплъзне и го приключи с още един пробив на нула за 6:3. Едва тогава Серина си позволи мощно „Come on!”

Със 7 от първите 8 точки във втория сет, Уилямс си осигури преднина от 1:0 и два брейкпойнта. Само че вместо двойна грешка този път Шарапова сервира два аса и още два страхотни начални удара, за да задържа подаването си. Мария се стабилиза в мача и при 2:2 стигна до 0-30, но се чувстваше като изправена до стената за разстрел при следващите 4 точки, докато изглеждаше сякаш е загърбила проблемите с дишането.

Двете започнаха да се обстрелват със звучи „Come on”през мрежата, като Серина печелеше и тази битка. Световната №1 беше твърде стабилна от линията за начален удар с 30 спечелени точки от 35 на първия й сервис до 5:4.

А когато Шарапова трябваше да сервира за оставане в мача, рускинята започна да се пропуква и беше изправена пред мачпойнт. Тогава обаче Шарапова отговори с безупречна комбинация по линиите, която получи аплодисменти дори от Уилямс. Изненадваща къса топка на Мария и грешка на Серина направиха резултата 5:5.

Уилямс увеличи преднината си пред Шарапова за номер 1

Уилямс си гарантира оставането под №1 в света още с класирането за финала, но с успеха днес увеличи преднината спрямо Шарапова от 681 до 1567 т.

Шарапова влезе тайбрека с гейм на нула и го започна с ретур уинър от форхенд. Серина обаче отвърна на минипробива с два в нейния актив. Уилямс се откъсна с 4-1, Шарапова намали изоставането при 4-5, когато гръмотевичен ретур уинър от бекхенд даде нови две шампионски точки на световната №1. Мария обаче отказа да се предаде и запрати неспасяемо форхенд в дъното на корта.

При втория шанс Серина заби 18-ия си ас за днес и изпусна ракетата си, но съдийката на стола отбеляза намеса на мрежата. С лека нетърпелива усмивка Уилямс се върна на линията за сервис и насочи топката точно на същото място, а след ръкостискането с Шарапова заскача в неудържима почти детска радост по корта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията