Скромен януари с трансфери за 331,5 млн. лири

Трансферите в петте топ първенства както обикновено не бяха грандиозни

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 03 Фер 2015
0
714
Getty Images

Висшата лига не надмина себе си в харчовете през януари, като точно 130 милиона лири бяха дадени за нови през януарския прозорец.

Сумата е огледална на похарчената през 2014-а за дните на първия месец от годината.

Изобщо – бизнесът във футбола през зимата е далеч от този, който се прави през летния трансферен период. Петте топ първенства на Европа заедно извадиха 331,5 милиона британски лири за нови попълнения.

Коя лига похарчи най-много?

Висшата лига е номер едно по дадени пари за трансфери – 130 милиона лири. Толкова бяха дадени и миналия януари, но рекордът от 2011-а остана далеч (220 милиона лири).

Куриозно, Манчестър Сити, Челси и Арсенал са пръснали точно 50 процента от сумите, дадени от Висшата лига като цяло през януари.

Серия „А” заема второ място с 65 милиона лири, дадени за нови играчи през януари.

На трета позиция застават Испания и Германия, като сумата е равна – по 52 милиона лири.

Френското първенство е пето сред големите лиги на Европа – 32,5 милиона лири за януарски трансфери.

Големите сделки

Топ 10 на сделките замеси сериозно Челси и Манчестър Сити, двата тима в битка за титлата в Англия. Лондонският клуб завъртя най-сериозен бизнес, продавайки Андре Шюрле за около 22 милиона лири на Волфсбург, както и Райън Бертран за 10 милиона лири на Саутхемптън.

Мохамед Салах отиде под наем във Фиорентина, но покупката на януари за Челси е Хуан Куадрадо – колумбийското крило на „виолетовите”, привлечен за 27,3 милиона. Така Челси дори бележи печалба от сделките през месеца.

Ето останалите трансфери в първата десетка.

1. Вилфред Бони премина от Суонси в Манчестър Сити за 28 милиона лири и оформи сделка номер едно по стойност за месеца. Нападателят обаче няма да дебютира поне още седмица, въпреки че бе взет още на 12 януари. Причината – Бони е на Купата на Африка с Кот д`Ивоар, а тимът му е полуфиналист.

Номер 2 и 3 са сделките за Куадрадо и Шюрле, споменати по-горе.

4. Енцо Перес, преминал от Бенфика във Валенсия за около 21 милиона лири. Аржентинецът бе пред трансфер в Манчестър Юнайтед миналото лято, но Луис ван Гаал предпочете Дейли Блинд на поста опорен полузащитник. Може да играе и като десен бранител.

5. Габриел – 13,5 милиона лири от Виляреал в Арсенал. Бразилецът е „истински защитник, който иска само да пази вратата”, както го описа Арсен Венгер. А Арсенал има нужда от такъв, не мислите ли? Само на 24 години той се утвърди като титуляр в испанската лига, гледат го и от националния тим на селесао.

6. Бернардо Силва – 12 милиона лири от Бенфика в Монако. Нападателят ще замени Димитър Бербатов, когато българинът не е вече в тима един ден. 20-годишен такуващ полузащитник, но и чист №9, когато се наложи, Силва ще се чувства в свои води в Монако, където има още няколко бразилци и негови сънародници от Португалия. А Бенфика знае как да прави сделки, нали? Само за последните 5 трансферни прозореца клубът е продал играчи за над 200 милиона лири!

7. Лукас Силва – от Крузейро в Реал Мадрид за 11,5 милиона лири. Най-горещото откритие на бразилския футбол е на 21 години и е №1 сред опорните халфове на миналото първенство, което Крузейро спечели. Пристигането му в Мадрид значи край на Сами Кедира и Ираяменди като играчи на Реал, твърди пресата в града.

8. Сейду Думбия – от ЦСКА (Москва) в Рома за 11 милиона лири. Нападателят разнищи Манчестър Сити в групата на Шампионската лига, създаде много проблеми именно на Рома, който бе в същото каре с руския тим. Римляните имат нужда от голове, които секнаха напоследък и точките започнаха да идват трудно.

9. Райън Бертран – от Челси в Саутхемптън (10 милиона лири). Левият бранител, който стана и европейски шампион като титуляр във финала през 2012-а срещу Байерн, е обречен в конкуренцията на Фелипе Луиш и Сесар Аспиликуета в Челси. Затова след престой под наем в Саутхемптън, „светците” го купуват. Доказан член на тима, няма нужда от адаптация.

10. Маноло Габиадини – от Сампдория в Наполи за 10 милиона лири. Левият атакуващ полузащитник бе изпуснат някак през ръцете на Ювентус, който притежаваше 50 процента от правата му. Сега е в Наполи, където вече започна да бележи – вкара победно на Киево в неделя за 2:1. Има два мача за националния, въпреки че е само на 23, а за младежкия тим на „скуадра адзура” е с 12 гола в 24 мача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията