Скандален спорт

Проблемите в българския биатлон не са от вчера

Анна Николова
Анна Николова 07:45 ч., 10 Фер 2015
0
846
Getty Images

Много хубаво не е на хубаво, казват по-възрастните хора у нас. И в случая с българския биатлон подобно твърдение е напълно вярно.

Защото по-средата на най-успешния сезон в мъжкия биатлон, той се оказа разтърсван от скандали.

За проблемите в българския лагер стана ясно преди дни след като бългтарите така и не взеха участие в щафетата на европейското първенство. Първоначалното обяснение бе „поради заболяване в тима”.

Владимир Илиев: Нямам нищо общо със скандала

Националът Владимир Илиев, който спечели бронз на европейското първенство и който е другият ни представител с добри класирания през този сезон, заяви, че няма нищо общо с конфликта между съотборника си Краси Анев и федерацията.

Нямам нищо общо със скандала.

Изразих единствено мнението си заради щафетата на европейското, която не се състоя заради него. Нещата, които Анев каза, не ми харесаха, защото не бяха точни.

Не може само един човек да комуникира с медиите и така да разбира цялата общественост. Нямам нищо против Краси. Не е истина, че треньорът ни наговарял против него.

Темата "Краси Анев" не е влизала в нашите разговори никога.

Само той си мисли, че всички са против него", каза Илиев пред "България он еър".

Впоследствие стана ясно, че истината е съвсем друга.

Между звездата този сезон – Красимир Анев и президентът на федерацията Екатерина Дафовска прехвърчаха искри и взаимни обвинения. Самият Анев пък отказа да стартира в щафетата и без него тимът изобщо не записа участие.

Резултатът – в поредния кръг от Световната купа в Новое место българите не впечатлиха с представянето си и останаха извън предните места в класирането.

Кой крив, кой прав ще трябва да решава сега новия министър на спорта Красен Кралев.

Факт е обаче че това не е първият път, в който в биатлона се забъркват в скандали.

Още през 1999 г., по-малко от година след най-големия успех на този спорт и на зимните такива изобщо – олимпийската титла на Екатерина Дафовска в Нагано`98, между ръководството на федерацията и женския тим се появяват проблеми.

Тогава претенциите на биатлонистките са за неизплатени премии и заплати.

Заради конфликтите през сезона е уволнен един от треньорите Георги Ганчев. Раздялата с него се отразява най-вече на неговата състезателка Павлин Филипова, която в Нагано е четвърта. Сезонът след това обаче е абсолютен провал.

Заради разправиите тимът е лишен от премиите си за тогавашния сезон.

Треньорът донесъл олимпийското злато Николай Болчев пък си тръгва в края на сезона заради ощетяването на тима. Двете страни разменят взаимни обвинения. Болчев заминава за Канада, а на негово място е назначен личният треньор на Дафовска Боран Хаджиев. Същият, който преди олимпиадата е остранен, а после превърнат в помощник треньор.

Парите са в основата на проблемите и няколко години по-късно когато фокусът на вниманието приковават мъжете.

По средата на сезона през 2007 г. тимът е напуснат от Кирил Василев, който претендира за неизплатени премии и заплати от клуба си. Подкрепа му оказва треньора на мъжкия тим Юри Митев, който обявява, че всички пари отиват в женското направление, въпреки по-добрите резултати на мъжете. Думите му се доказват на европейското първенство, на което страната ни е домакин.

Женският тим съставен от четири националки претърпява тотален провал, докато в мъжкото направление печелим титла при младежите. Неин носител става Красимир Анев.

Две години по-късно шефовете на родния биатлон допускат поредна грешка.

През лятото на Белмекен своята подготовка води рускинята Анастасия Кузмина. В родината си тя е третирана като четвърта резерва и заради липса на шанс за изява тя води няколко разговора с националния треньор Боран Хаджиев за възможната й натурализация. Практиката не е непозната за този спорт у нас, най.често по онова време се прилага в мъжкото направление.

Хаджиев изпълнява молбата на Кузмина и от своя страна води серия от разговори с шефовете.

Те обаче отхвърлят молбата на биатлонистката. В резултат състезателката се обръща към друга страна – Словения където без проблем й предоставят и гражданство, и място в тима. Месеци след това – на зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. Кузмина става олимпийска шампионка в преследването. Титлата си тя защитава и през 2014 г. в Сочи.

Проблемите в родния биатлон обаче не спират до тук.

На олимпиадата в руския център Сочи България претърпя тотален провал.

Месеци след края на сезона Красимир Анев разкри, че проблемите са свързани с националния треньор Николай Захаров.

Анев получи средства да води индивидуална подготовка и на пръв поглед проблемите уж бяха решени. Конфликтът между него и федерацията обаче избухна с нова сила през миналата седмица. Предстои да видим до къде ще стигне той този път.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията