Жорже Мендеш – суперагентът

Кой всъщност е Мендеш?

Христиан Пулев
Христиан Пулев 10:10 ч., 10 Фер 2015
0
5435
Getty Images

Какво е общото между Кристиано Роналдо, Радамел Фалкао, Анхел ди Мария, Хамес Родригес, Диего Коста?

Жорже Мендеш – суперагентът, който извади на бял свят тези звезди.

Кой всъщност е Жорже Мендеш и как се превърна в най-влиятелният човек във футбола през последните години?

Той е роден през 1966 година в Лисабон. През 80-те години влиза в казарма и на пръв поглед е един обикновен новобранец, който не се различава по нищо от останалите. Но всъщност за първи път там се проявява неговата воля за успехи и го разграничава от другите.

Той е като хамелеон, който се адаптира към обстоятелствата, които го заобикалят.

Става треньор на отбора на военното поделение, в което отбива своята служба, съответно отборът става шампион.

Вследствие на всичките си дела в униформа, той е награден с 3 медала, което е прецедент за редник в португалската армия.

След казармата става полу-професионален футболист в тим от Сегунда Лига и освен своите футболни задължения, той моли управата на тима да се занимава със спонсорските договори на рекламните пана на стадиона, като привлича много спонсори и отборът отчита високи приходи от това перо на бюджета си.

През 1997 година Мендеш вече е собственик на нощен клуб „Алфандега“ в градчето Каминя, намиращо се близо до северната граница на Португалия с Испания. Там той среща Нуно Санто, вратар от скромния елитен тим на Витория Гимараеш.

Все още прохождащия агент се сближава с младия талант и му казва: „Не се безпокой, ще уредя живота ти, само ми се довери!“.

Така урежда трансфер в Порто, но президентът на клуба иска непосилно висока сума за все още твърде младия играч – 1 милион долара.

При този развой на събитията, футболистът е трябвало да остане в тогавашния си клуб. Но не и според Жорже Мендеш.

Суперагентът се свързва с президента на Депортиво Ла Коруня и го убеждава да вземе играча, защото си заслужава, но преговорите с инатливия президент на Витория Гимараеш удрят на камък отново.

Отчаяните обстоятелства изискват отчаяни мерки. Португалската преса гърми: „Къде е Нуно Санто?“ Младежкият национал е в неизвестност. Всъщност е с Жорже Мендеш в Ла Коруня, където се крие и тайно поддържа форма в галисийския град.

След известно време се появява и показва желанието си да играе за испанците. Така неосъществимият трансфер е вече факт.

Топ 10 трансфери на Жорже Мендеш

1. Кристиано Роналдо – Манчестър Ю -> Реал Мадрид
80 млн.паунда

2. Хамес Родригес – Монако -> Реал Мадрид
71 млн. паунда

3. Анхел ди Мария – Реал Мадрид -> Манчестър Ю
59,7 млн. паунда

4. Радамел Фалкао – Атлетико Мадрид -> Монако
52,8 млн. паунда

5. Хамес Родригес – Порто -> Монако
38,5 млн. паунда

6. Серхио Агуеро – Атлетико Мадрид -> Манчестър Сити
38 млн. паунда

7. Диего Коста – Атлетико Мадрид -> Челси
32 млн. паунда

8. Еляким Мангала – Порто -> Манчестър Сити
32 млн. паунда

9. Радамел Фалкао – Порто -> Атлетико Мадрид
32 млн. паунда

10. Андерсон – Порто -> Манчестър Ю
27 млн. паунда

Първият трансфер на Мендеш в големия футбол!

През 2002 година Манчестър Юнайтед изпитва има нужда от млад и перспективен вратар. Карлош Кейрош (който по онова време е асистент на Сър Алекс Фъргюсън) звъни на Жорже Мендеш, за да пита за Рикардо, национал и голяма надежда на Спортинг (Лисабон).

По това време агентът е в Мадрид и веднага тръгва към Порто, откъдето трябва да хване самолет за Манчестър. По пътя обаче катастрофира с камион на магистралата.

Не е тежка катастрофа, но наранява ухото си сериозно и трябва да прекара нощта в болницата. Решен да не пропусне шанса в своята кариера за среща с легендарния Алекс Фъргюсън, той получава първа помощ и веднага се отправя към летището в Порто.

Преди да се срещне с представителите на Юнайтед минава през аптека и си купува бинт, за да превърже кървящото си ухо. Но все пак успява и се среща с Фърги и осъществява контакт, който година по-късно ще използва, за да лансира най-големият диамант на Португалия в Манчестър Юнайтед.

„Преди да го срещна никой не ме познаваше и от момента, в който започнахме да работим заедно нещата потръгнаха благодарение на неговата класа, доблест и професионализъм.“

Това са думи на Кристиано Роналдо, които са част от предговора на книгата, посветена на Жорже Мендеш.

„Прави това, което трябва да правиш, останалото остави на мен“, казва Мендеш на Роналдо и му търси най-добро място за развитие.

Желаещите са много, един от тях е италианският колос Ювентус, който в преговорите предлага бартер с Марсело Салас, но чилиецът отказва да играе в Лисабон. Така Жорже Мендеш се свързва Алекс Фъргюсън и му предлага таланта от Мадейра.

Фърги е наясно с качествата му и наблюдава няколко негови мача, когато през лятото на 2003 година, случайно или не, Манчестър Юнайтед са поканени за приятелска среща по случай откриването на новия стадион на Спортинг Лисабон „Жозе Алваладе“.

Там Мендеш и Фъргюсън се срещат на четири очи и суперагентът получава уверение от Фърги, че Кристиано ще играе в 50% от мачовете на „червените дяволи“.

Впоследствие се оказва, че това е правилният избор и за трите страни в сделката. Жорже Мендеш има основен принос за подвига на португалския клубен футбол през 2004 година, когато Порто с 8 португалци в титулярния състав вдига купата на Европейските шампиони с Жозе Моуриньо.

Голямата част от звездите на тима принадлежат на Жорже Мендеш и той фактически той стои зад завесите на този подвиг.

Той и Жозе Моуриньо. Двамата гении на нашето време!

Наскоро Жорже Мендеш разкрива, че в периода 2001-2010 е взел участие в 68% от всички трансфери в трите най-популярни португалски отбора – Порто, Спортинг (Лисабон) и Бенфика.

Общата сума е 535 милиона евро, а сумите, в които е участвал суперагентът и е прибирал хонорар от тях са на стойност 362,2 милиона евро.

В тези цифри не са включени и трансферите, които са извършени без участието на тези три отбора в цяла Европа. Тези луди цифри ни убеждават в мащабния бизнес на Жорже Мендеш.

В момента най-добрите футболисти в Европа са част от фирмата „Жестифлур“, която е негова собственост и той защитава техните интереси в и извън терена.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията