Роджър Федерер и Стан Вавринка

Благодарете на Стан за купа "Дейвис"

"Фантомът от корта" направи по-важните крачки към мечтания сребърен трофей

Sportinglife
Sportinglife 16:50 ч., 24 Ное 2014
0
520
Getty Images

Федерер, Федерер, Федерер... Името на първата ракета на Швейцария изскача първо и във всяко изречение свързано с триумфа им над домакина Франция във финала на турнира.

"Петлите" опитаха да направят настилката максимално неудобна за Роджър, медиите шумяха около физическото му състояние след травмата в Лондон, а феновете на "кръстоносците" се дивяха на невероятното му завръщане и чистата победа над Ришар Гаске с която подпечата успеха с 3-1.

Маестрото обаче се опита да прехвърли фокуса към нещо, което по принцип би трябвало да е лесно забележимо, но сякаш отново се превърна във фон за триумфа в купа "Дейвис".

"Стан беше невероятен на корта!", призна Роджър.

"Фантомът от корта", вечният №2 за "кръстоносците" в ерата "Федерер" всъщност направи по-важните крачки към мечтания сребърен трофей.

Стан Вавринка

"Жертвах много, за да играя в този финал", позволи си да признае Стан чак, след като целуна купата в Лил.

Вавринка трябваше да преглътне подигравателното отношение на съпругата на Федерер, която го нарече "ревльо", докато сервираше за мача на Мастърса в Лондон. Емоционалната му прегръдка с Роджър след успеха на двойки над Жулиен Бенето и Ришар Гаске показа - дългогодишното приятелство между двамата и професионализмът им са поправили грешката на Мирка. Но със сигурност по-големият компромис е дошъл от Стан.

Нататък, при все още мъглявата ситуация около болките в гърба на Роджър, Вавринка трябваше да поведе отбора в първия мач срещу Джо-Вилфрид Цонга. Стан не само смрази очакващите победа френски фенове, но и осигури комфорт на Роджър. Комфорт, че дори да не се справи с Гаел Монфис, по-важно за Маестрото ще е как ще се чувства кондиционално след двубоя. И това беше първия ключов миг във финала.

Вярно, Роджър загуби битката, но докато движението му по корта беше крайно ограничено в откриващия сет (1-6), нататък швейцарецът започна да се чувства доста по-уверен във възможностите на тялото си и това превърна в победа.

Това му позволи да излезе отново на корта на следващия ден и да покаже най-красивите волета в света, които в комбинация със снарядите от основната линия на Вавринка потопиха неуверените и объркани Бенето и Гаске. Вторият ключов момент.

И третият - Вавринка допринесе за създаването на една уникална зависимост между него и Федерер, която пречупи французите. Докато "петлите" се чудеха доколко ще е готов физически за двубоя Роджър, шокът дойде от невероятно стабилния откриващ двубой на Стан за 6-1 3-6 6-3 6-2 над Джо-Вилфрид Цонга.

А когато на другия ден страхотната координация между двамата направи безпомощен дори шампиона на двойки от Ролан Гарос, Жулиен Бенето, домакините вече знаеха съдбата си. Те едва ли са разчитали, че дори Ришар Гаске да стори чудото на годината срещу Федерер, Вавринка ще изпусне шанса да донесе първия трофей за Швейцария в първия финал за страната от 1992 г. насам.

Аурата на купа "Дейвис" може да превръща големите шампиони в национални герои. Федерер отдавна е такъв, дори и преди триумфа в Лил.

Но след него и Стан Вавринка определено заслужи тази чест. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията