Григор да избере: шоумен или топ играч

Поведението му извън корта силно противоречи на приоритетите му на него

Стефан Иванов
Стефан Иванов 13:40 ч., 24 Фер 2015
0
1801
Twitter

Още през 1992-ра Уди Харелсън доказа с ролята си в едноименния филм, че белите могат да скачат. Но понякога не трябва.

Точно в полунощ българско време тази вечер Григор Димитров ще започне защитата на първата си ATP500 титла в Акапулко срещу сърбина Филип Краинович.

Трофей, който през миналия сезон вдъхнови най-сериозния възход в кариерата на българина и според собствените му думи "му позволи всяка седмица да записва силни резултати и да побеждава класни тенисисти".

Така че не би било твърди смело да твърдим, че защитата на подобна титла може да се окаже основата за "следващата стъпка", за която световният №10 и треньорът му Роджър Рашийд усилено говорят от началото на сезона.

И как смятате се подготвя Григор за този ключов в календара му турнир?

Вчера българинът направи разходка с хеликоптер над Тихия океан, завършила с безстрашен 35-метров скок? (така и не стана ясно от колко точно е скочил)  от крайбрежни скали, който обаче можеше да има страховити последици върху сезона и кариерата на българина.

Мястото, от което Димитров се хвърли е сред любимите на търсачите на силни усещания в Акапулко, но колко от тях трябва да се грижат за кариерите си на професионални тенисисти?

Платформите, на които се провеждат световните серии по клифдайвинг са изградени на височина от "едва" 27 м и един скок трае между 3 и 4 секунди. Състезателите с години работят внимателно върху техниката си, защото признават, че подобна "каскада" може да бъде много опасна и болезнена при по-непрофесионално изпълнение.

С други думи Григор трябва да е изключително благодарен на съдбата, че тази вечер ще може да излезе на корта.

Ясно е, че хората от щаба на Димитров целят да изградят един публичен образ налицето на младата вълна в мъжкия тенис, който да пасва в някаква степен с желанията на рекламодателите. Но изглежда, че компромисът е твърде сериозен от едната страна.

Защото докато Роджър Федерер похапва двуметров наан (традиционен индийски хляб - б.р.) в Ню Делхи и Анди Мъри готви къри в Дубай, Димитров застрашава здравето си.

Той трябва да започне да взима правилните решения за кариерата си не само на корта, но и извън него. Още повече в момент, в който формата му очевидно не е на нужното ниво.

Още на Australian Open преобладаващия коментара на Григор за мачовете му гласеше: "Не играх добре, но се радвам, че се борих и продължавам напред".

И така до момента, в който фактът, че не играе достатъчно добре се оказа непреодолимо препятствие срещу Анди Мъри.

В Ротердам българинът едва оцеля след два спасени мачпойнта срещу Пол-Анри Матьо, но във втори кръг 31-годишният Жил Мюлер се възползва от колебливото представяне на Димитров.

Сега Григор има на пръв поглед лесен съперник на старта, но нататък схемата може да му е подготвила среща с Доналд Йънг, който е във формата на живота си, шампиона от Делрей Бийч през миналата седмица Иво Карлович и коравия боец Давид Ферер.

Испанецът вече е печелил три пъти титлата в Акапулко (2010-2012), докато турнирът още се играеше на клей и за него можем да сме сигурни, че ще се справи с тежките климатични условия в Акапулко. Ферер също пристига в Мексико след титла - в Рио де Жанейро. А още дори не сме споменали Кей Нишикори, който има 12 безответни победи, когато е поставен под №1 в турнир.

И при всички тези неизвестни Григор някак реши, че правилният отговор на уравнението "титла в Акапулко", не са тренировките на корта, а 35-метров скок в Тихия Океан. Каква лудост!

"Горещият и влажен климат изстискват някои тенисисти, но аз вярвам, че мога да играя силно тези условия", заяви още при пристигането си Димитров.

Дори това да се окаже вярно и българинът да защити титлата си (което на този етап изглежда малко вероятно), понякога начинът му на мислене извън корта силно противоречи с приоритетите му на него.

"Усещам, че съм близо до следващото ниво и трябва да съм търпелив и уверен, за да подобря играта си, а резултатите само ще дойдат", заяви Димитров в последното си интервю преди мача с Краинович тази нощ.

Но след каскадата в Акапулко изниква въпросът дали световният №10 не се нуждае от нещо повече от търпение и увереност...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията