15 години без Лотар Матеус

Красимир Балъков участва в последните два мача на легендата на германска земя

Sportinglife
Sportinglife 11:40 ч., 04 Март 2015
0
2164
Getty Images

Раздeлите винаги са тъжни.

Без значение дали е за хубаво или лошо. На този ден преди точно 15 години Бундеслигата се раздели с един от най-великите футболисти. Не само на Германия, а на света. Световният шампион, „Златната топка“, многократният шампион Лотар Матеус игра за последно за любимия си Байерн. Тръгна за Ню Йорк Метро Старс, за да бъде като Франц Бекенбауер.

Мач №464 се оказа последният валс на Матеус в Бундеслигата. За 17 години Лотар неведнъж изнерви футболната общественост. Много пъти беше честван като суперзвезда, нерядко бе оплюван като скандалджия.

На 4 март 2000 година Матеус игра за последно срещу Щутгарт. На 39 години. Точно в 16,43 часа местно време спечели последния си двубой срещу играч на „швабите“, който беше с 15 години по-млад. Матеус падна на земята и след секунди се видя рана на лицето му. Поиска смяна от Отмар Хитцфелд. В 16,44 ч, в 54-ата минута, Матеус се изправи, а с него и целият „Готлиб-Даймлер Щадион“. Въпреки че Байерн е враг, германските фенове ценят легендите.

Телевизионните студия започваха с кадри от триумфални моменти на Матеус. И надписи в стил „Бай, бай, Лотар“. „Ще ми липсвате много – каза тогава Лотар. - Германските стадиони, феновете, Бундеслигата!“

Същата седмица Байерн бе разгромил Реал в Мадрид с 4:2 и Матеус игра фантастично като либеро. За първи път германски тим бе спечелил на „Сантяго Бернабеу“. Щутгарт дари легендата с каубойска шапка, а от името на Байерн, Борусия (Мьонхенгладбах), Иитер и немския футболен съюз бе направено специален екип, съчетаващ цветовете на отборите. Тези, които имаха честта да притежават Матеус.

Последният мач бе белязан и с българска връзка. Красимир Балъков вкара от фаул във вратата на вратарят Бернд Дреер, сменил контузилия се Оливер Кан. Щутгарт спечели с 2:0. Въпреки това в анкетата на феновете Матеус бе избран за играч №1 в мача. За последно, за сбогом.

През май, в края на сезона, Матеус организира своя бенефис. Заради него Диего Марадона отслабна със 17 килограма, за да се събере във фланелка на Байерн. В шоуто участва и Балъков. Това беше краят. Последният мач на Матеус на немска земя. Но истинското му сбогуване бе три месеца и четири дни по-рано. На „Сантяго Бернабеу“ в битката на титаните в Шампионската лига.

Телевизионният коментатор Йорг Далман възкликна при смяната в Щутгарт: „Ето го, тръгва си. Един велик футболист. Една световна звезда!“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията