Най-богатите спортисти пенсионери

Джордан печели по 100 милиона долара на година, въпреки че не играе от 12 сезона

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 19 Март 2015
0
3334
Getty Images

Новината се разпространи за минути, след като сп. „Форбс” обяви списъка си с хора, които през новата 2015-а вече би трябвало да са направили състояние от поне 1 милиард.

Едно име бе в устата на всички – Майкъл Джордан.

Сочен от мнозина за най-големият в историята на индивидуалните спортове, великият №23 прави луди пари, след като вече не се състезава.

От какво печели и по колко на година?

И кои са останалите спортисти-пенсионери (не ги наричайте така в тяхно присъствие), които трупат милиони, въпреки че не се състезават отдавна?

1. Майкъл Джордан, годишни приходи 100 милиона долара

Марката Jordan продължава да е стопанисвана и развивана от Nike, въпреки че Джордан не играе от 2003 г. През миналата година оборотът на бранда само в Щатите бе 2,6 милиарда долара, но не е само това. Майкъл има договори с Gatorade, Hanes, Upper Deck, 2K Sports and Five Star Fragrances, на които е рекламно лице.

Притежава и 90 процента от клуба Шарлът Хорнетс, който днес се оценява на 500 милиона долара. Това го направи милиардер, когато стойностите на отборите в NBA рязко се повишиха в края на 2014-а.

2. Арнолд Палмър, 42 милиона долара годишно

Последната му победа в турнир по голф бе в далечната 1973 г., но той е невероятна финансова акула.

Особено в Азия, където има 500 магазина на фирмата му AriZona Beverages, а предстои да се отворят още 200 в следващите 18 месеца.

3. Дейвид Бекъм, 37 милиона долара годишно

Никой футболист не е направил повече пари от него, докато играеше. Но и след края на кариерата Бекъм не спира.

Инвестиции в клуб от NFL в Маями, както и в отбор по футбол, който тепърва ще се създава. Най-голямото рекламно лице на H&M по света, а всяка година предприема и поне по едно турне в Азия с рекламна цел.

4. Джак Никлаус, 28 милиона долара годишно

Наричаха го Златната мечка, докато майсторски въртеше стика за голф. Но и след края на кариерата му е „златен”.

Бизнесът му с проектиране на игрища за голф изпитва леки затруднения в момента, но все още е номер едно в него.

По негови проекти са направени 390 игрища по света, а в момента се строят още 50. Конкуренцията е голяма, но Джак си знае работата.

5. Джери Ричардсън, 23 милиона долара годишно

Той игра два сезона в края на 50-те за Балтимор в лигата по американски футбол, като стигна и до Супербоул.

Ричардсън направи богатство с верига ресторанти, а през 1993 г. стана първият бивш играч, който е собственик на отбор в NFL – Каролина. Съвмести двата бизнеса с тематични „футболни ресторанти” и стана още по-богат.

6. Шакил О`Нийл, 21 милиона долара годишно

Топки Shaq, напитки със същата марка, работата му на тв анализатор в TNT... Шакил прави пари от въздуха и днес, въпреки че спря да играе преди 4 години.

Продаде над 100 милиона чифта от обувките Shaq/Dunkman. Популярността му е огромна и днес, като само Леброн Джеймс има повече последователи в twitter от всички бивши и настоящи американски спортисти.

6. Гари Плейър, 21 милиона долара годишно

Конкуренцията на Арни Палмър, проектант на голф-игрища. Легендата беше и в България, за да подготви нещата за проекта в Балчик.

SAP, Rolex, Callaway and Berenberg Bank са зад гърба на компанията му по дизайн, която е много силна в Ангола, Конго, Мозамбик, Южна Америка и Австралия.

8. Меджик Джонсън, 20 милиона долара годишно

Има миноритарен дял като собственик на Спаркс – женският отбор на Лос Анджелис. Бе част от инвестицията и във втория тим на града в Мейджър лигата по футбол, който се оценява на 250 милиона долара.

Финансира и проекта за нов стадион на отбора, което също ще му носи дивиденти в бъдеще.

9. Пеле, 16 милиона долара годишно

Пеле се промъква в десетката с рекордните за него 16 милиона, спечелени през 2014-а. Краля на футбола подписа куп нови договори за реклама около световното в родината му.

Procter & Gamble, Santander, Vivo, Volkswagen, Hublot, Carrefour, Subway and Emirates airline – ето само някои от имената, които го потърсиха. През 2016-а в Рио идва олимпиадата и Пеле отново ще е в класацията, бъдете сигурни.

9. Грег Норман, 16 милиона долара годишно

Голямата бяла акула, така го наричаха като играч по голф. Така се казва и компанията му, която изпълнява 12-годишен инвестиционен план в развиване на марката, която продава.... всичко.

Вино, слънчеви очила, голф-екипировка, аксесоари, обувки... Норман печели по някой милион и от това, че е водещият анализатор на Fox за Мастърс-ите в голфа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията