Холандия - фабрика за деветки

Страната, в която винаги има куп кандидати за фланелката с №9

Sportinglife
Sportinglife 17:25 ч., 31 Март 2015
0
1553
Getty Images

"Нормално е, защото ние сме страна, която обича атакуващия футбол и цени головете."

Думите са на Патрик Клуиверт пред испанския в. "Марка". В интервю той обяснява, защо и как Холандия успява да произвежда толкова смъртоносни нападатели.

Стрелците на Холандия

1. Робин ван Перси 49 гола 96 мача
2. Патрик Клуиверт 40 гола 79 мача
3. Клаас-Ян Хунтелаар 39 гола 70 мача
4. Денис Бергкамп 37 гола 79 мача
5. Фаас Вилкес 35 гола 38 мача
6. Рууд ван Нистелрой 35 гола 70 мача
------------------------------------------------------------------------------
14. Марко ван Бастен 24 гола 58 мача

Самият Клуиверт с неговите 40 гола в 79 мача дълго време изглеждаше недостижим на върха на листата с най-добрите стрелци на "лалетата", но през 2013-а Робин ван Перси (49 попадения към момента) излезе начело с хеттрика, който заби при 8:1 над Унгария.

Оранжевата фабрика отдавна има дълга поточна линия от страхотни нападатели.

Един от първите вратарски кошмари се казва Фаас Вилкес, който има изумителните 35 гола в 38 двубоя с холандската фланелка (средно по 0,91 попадения на мач). Вилкес също така посочва пътя на останалите местни таланти към развитие зад граница с над 200 мача и близо 100 гола за Интер, Торино, Валенсия и Леванте.

Но терминологията за съвременните холандски нападатели се дели на две епохи - преди и след Марко ван Бастен.

"Неговото влияние в Милан беше гигантско, не само заради головете му, но и заради начина, по който играеше - обяснява великият Ариго Саки. - Марко мислеше на терена. За мен той си остава най-добрият нападател на всички времена."

Свежа кръв

Доката треньорът Гуус Хидинк все още очаква изригването на Рики ван Волфсвинкел и прави донякъде отчаян опит да намерия правилния курс за Холандия с блесналия напоследък Бас Дост (13 гола в първите му 8 мача от началото на 2015-а), "лалетата" поглеждат с надежда към една нова генерация от нападатели, които ще се борят за мястото си в самолета за световното в Русия през 2018-а. 

Люк де Йонг (роден през 1990 г., играе за ПСВ "Айндховен"), Люк Кастаньос (1992 г., Твенте), Деви Клаасен (1993 г., Аякс), Юрген Локадиа (1993 г., ПСВ "Айндховен"), Рикардо Кишна (1995 г., Аякс) и Рикайро Живкович (1996 г., Аякс) вече чуват имената си в едно и също изречение с големите холандски нападатели.

А понякога дори и с настоящите мегазвезди на световния футбол като Робен, Суарес, Ибрахимович и дори Меси и Роналдо.

Каквото и да се случи до световното в Русия, който и да е треньорът на Холандия дотогова, ясно е, че той няма да има нужда да използва тактиката на Испания и Германия с фалшива деветка.

Защото оранжевата фланелката с №9 все още е запазена за един по-старомоден тип централни нападатели. Стрелци, каквито в Холандия сякаш се конкурират по брой с лалетата.

Елегантен и в движението си по терена, Ван Бастен изведе родината си до европейската титла на шампионата в Германия през 1988-а, където пристигна като резерва на Йон Босман и си тръгва като национален герой след магическото попадение на финала срещу Русия.

Един път започната, към традицията на смъртоносните голмайстори в оранжеви фланелки се присъединиха и играчи, които са далеч от понятието за деветка като Денис Бергкамп, изработил и немалка част от попаденията в актива на Клуиверт.

Двамата водеха атаката на един зрелищен отбор на "лалетата", който обаче остана на прага на финала на Мондиал '98 след поражение с дузпи от Бразилия.

Отново наказателните удари изхвърлиха домакините и от европейското две години по-късно, когато италианците ликуваха след полуфинала. 

Нататък щафетата пое Рууд ван Нистелрой.

Настоящият помощник треньор на "лалетата" беше друга порода нападател и феновете на всеки от клубовете, в които е играл, го помнят с неповторимия му хищнически инстинкт в наказателното поле.

А стилът на игра на звезди като Робин ван Перси и Клаас-Ян Хунтелаар все още напомнят за духа и силната индивидиалност на Рууд.

Именно заради нея двамата невинаги успяват да се синхронизират докрай, когато са на терена.

Фактите обаче говорят, че Ван Перси е стрелец №1 на родината си с 49 гола, докато Хунтелаар има най-добрия коефициент с 0,55 попадения средно на мач или 39 точни удара в 70 срещи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията