Лотар Матеус

Лотар Матеус: Клоп е правилният човек за Борусия Дортмунд

Не вярвам да бъда треньор в Бундеслигата

Sportinglife
Sportinglife 17:10 ч., 05 Дек 2014
0
400
Die Weltwoche

Бившият национален селекционер на България Лотар Матеус даде интервю пред вестник „Билд“. Легендарният германец редовно коментира най-важните теми за най-тиражния всекидневник в Европа.

Защо Борусия Дортмунд изпадна в такава криза?

Причината не е в световното първенство. Аз изиграх най-силната си година, след като спечелихме мондиала през 1990 година. Излизаш на терена със самочувствие на гладиатор и искаш да унищожиш съперника. Освен това и Байерн имаше доста играчи на мондиала в Бразилия.

Kризата в Борусия

"Проблемът на Борусия е в трансферите. Клоп е правилният човек. Това е неговият отбор. Друг треньор вече би бил уволнен след тези резултати. Но той ще излезе от кризата".

Проблемът на Борусия е в трансферите. Клубът имаше много пари, но не успя да намери заместник на Роберт Левандовски. Бъдете сигурни, че Борусия няма да зимува на последно място в Бундеслигата. Освен това мисля, че ще се класира поне за Лига Европа.

С изключение на Байерн няма друг истински стабилен клуб в Бундеслигата.

Има ли вина за състоянието на Борусия - Юрген Клоп?

Самочувствието му със сигурност е ударено, но той е правилният човек. Това е неговият отбор. Друг треньор вече би бил уволнен след тези резултати. Но Клоп ще излезе от кризата.

Мислите ли, че Борусия ще продаде Марко Ройс на Байерн?

Байерн трябва да мисли за бъдещето. След няколко години ще са нужни заместници на Бастиян Швайнщайгер, Филип Лам, Ариен Робен и Франк Рибери. Затова в Мюнхен трябва да мислят за Ройс. А и футболистът иска да печели титли. През 1984 година затова преминах от Борусия Мьонхенгладбах в Байерн.

Икономическата гледна точка не е най-важната. Важно е Ройс да остане в Бундеслигата. Би ми било мъчно да го гледам в Испания например.

Кой трябва да спечели „Златната топка“?

Мануел Нойер намери нови измерения на вратарската игра. Той е 11-ият полеви футболист на терена. Почти като либеро. Неговото присъствие на терена имаше основно значение при титлата на Германия. Притеснявам се обаче, че Кристиано Роналдо отново ще спечели „Златната топка“.

Какво очаквате от дербито Байерн – Байер в събота?

В последните години Байерн е супер отбор, който още на Коледа си е осигурил титлата. Така ще бъде и този сезон. В Леверкузен знаят, че се нуждаят от късмет и много силен ден, за да победят Байерн. Все пак имат отличен треньор в лицето на Роджър Шмит, с който Байер играе много хубав футбол. Пресира непрекъснато, атакува. Срещу Байерн повечето отбори се затварят, не мисля, че сега ще е така.

Какво е мнението ви за Пеп Гуардиола?

За Гуардиола

"Няма причина Гуардиола да мисли как ще води Манчестър Юнайтед, Челси или Ливърпул".

Мисля, че се чувства отлично в Мюнхен и че ще остане още няколко години в Байерн. Този клуб е един от най-великите и мечтани от всеки.

Няма причина Гуардиола да мисли как ще води Манчестър Юнайтед, Челси или Ливърпул.

А Ули Хьонес?

Без него Байерн нямаше да обяви тези рекордни обороти и печалби от миналата седмица.

Сигурен съм, че пак ще е президент на Байерн.

Какви са вашите планове като треньор?

Когато поема отбор, искам да съм сигурен на 100 процента, че всичко си пасва. Преди пет години имах възможност да поема тим в Бундеслигата, но не приех. Харесвам да живея без стрест и напрежение.

Затова не вярвам, че ще поема тим от Бундеслигата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията