"Джуджетата" на Байерн атакуват Порто

Баварците са губили само веднъж от португалци в Европа – във финала за КЕШ от Порто през 1987 година

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 15 Апр 2015
0
812
Getty Images

„Отборът на джуджетата” трябва да спаси Байерн от огромната криза с контузии в днешния първи четвъртфинал на Шампионската лига срещу Порто в Португалия.

Треньорът Пеп Гуардиоала ще пусне петима футболисти под 1,80 м в титулярния състав. Това са Рафиня (1,72 м), Хуан Бернат (1,70 м), Филип Лам (1,70 м), Тиаго (1,74 м) и Марио Гьотце (1,76).

Но кой от тях не е страхотен?

В Байерн отчитат, че когато Рафиня е на терена, отборът почти винаги бие. Испанецът Бернат се превърна в неизменен титуляр през сезона. Лам и Гьотце са световни шампиони, а Тиаго – най-желаният от Гуардиола футболист, когото отглежда още от Барселона.

„Ото Рехагел винаги искаше да има високи футболисти – спомня си бившия треньор силният човек в управата Карл-Хайнц Румениге. – Големи и мощни. А Пеп Гуардиола още в Барселона си харесваше по-дребни, но много бързи и технични. Те са по-подвижни и с повече футболни качества.”

Байерн се изплаши заради многото контузии.

Няма цялата халфова линия, с която отборът спечели пет купи през 2013 година – Ариен Робен, Франк Рибери, Бастиян Швайнщайгер и Хави Мартинес. А в лазарета влязоха още Дейвид Алаба и Мехди Банатия.

„Контузиите променят плановете, ни но който е на терена, трябва да покаже защо е в Байерн – каза голмайсторът Томас Мюлер. – Ще търсим по-малко дрибъли отвън навътре.”

Джером Боатенг е единственият от играчите на Байерн, който трябва да се пази от жълт картон. Ако бъде санкциониран, ще пропусне реванша другата седмица.

Порто още е непобеден в Шампионската лига през сезона.

„Драконите” не са се класирали за полуфинал от 2004 година, когато триумфираха за втори път с трофея. Байерн, петкратен шампион, стана рекордьор по участия на четвъртфинали в цяла Европа – 14 пъти във формат Шампионска лига.

„Ще се изправим срещу един от най-добрите отбори на Байерн в цялата история на клуба – каза треньорът Хулен Лупетеги. – Имаме голямо уважение, но не сме се предали. Предстои ни огромно предизвикателство.”

Само веднъж в историята си Байерн е падал от португалци в евротурнирите в 22 двубоя.

И това стана на финала за КЕШ през 1987 година, когато загуби с 1:2 точно от Порто.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията