НБА подкрепи Табо Сефолоша

Асоциацията на играчите започна собствено разследване

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 19 Апр 2015
0
446
GETTY IMAGES

През декември миналата година десетки играчи от НБА излязоха преди двубоите на отборите си с фланелки, на които пишеше „Не мога да дишам”. Кампанията бе спонтанно организирана след като съдът отхвърли обвиненията към полицая от Ню Йорк Даниел Панталео.

Служителят на закона е онзи, който през юли в Ню Йорк арестува афроамериканеца Ерик Гарнър, според мнозина използвайки задушаваща хватка забранена от 20 години.

Малко по-късно Гарнър почина, а на видеото, заснето с телефон от случаен свидетел на инцидента се чуват именно тези думи от Гарнър: „Не мога да дишам”.

Подписа с Атланта Хоукс през миналото лято

Табо Сефолоша бе привлечен в Атланта Хоукс през лятото на 2014 г. Именно след неговото идване тимът успя да запише стабилно представяне и да стигне до 60 победи в редовния сезон.

Треньорският щаб на Атланта го гласеше за основен пазач на суперзвездите на съперниците в предстоящите плейофи.

„Безкрайно съм огорчен, че няма да бъда на терена, заедно със съотборниците си по време на плейофите. Извинявам се затова, че този инцидент отвлича вниманието от баскетбола.

Ще им стискам палци във всеки кръг и ще се отнасям внимателно към рехабилитацията си, за да се завърна скоро. По съвет на адвокатите си няма да обсъждам детайли от случилото се.

Всичко трябва да стане ясно в съда. Ще кажа само, че изпитвам сериозна болка и вината затова е на полицията”, заяви в официално обръщение баскетболистът.

„Проблемът е в усещането за безопасност”, обясни тогава гардът на Бруклинт Нетс Джарет Джак.

Първият, който сложи такава фланелка бе Дерик Роуз, последваха го ЛеБрон Джеймс и Кливлънд Кавалиърс, Кобе Брайънт и Лос Анджелис Лейкърс.

„Не става въпрос за расова справедливост, а за справедливост изобщо”, коментира тогава Кобе Брайънт.

Няколко месеца по-късно НБА отново е разтърсена от подобна сцена. Този път обаче в главната роля, не е просто афроамериканец, живеещ в страната, а един от играчите – Табо Сефолоша. Защитникът на Атланта Хоукс бе арестуван пред нощен клуб, заедно с бившия играч на Лукойл Академик Перо Антич.

От случилото се на 8 април насам Сефолоша е извън терена заради счупен крак и претърпяна операция. Той няма да се върне в игра до края на сезона, а преди дни бе категоричен, че вината за контузията му е на полицията и начина, по който е задържан.

Новините около Сефолоша разтърсиха НБА. Играчите реагираха със смесица от шок и гняв. Професионалната им асоциация излезе с официално изявление, че ще проведе собствено разследване на случилото се. Същото ще направят и службата за охрана в НБА, където работят бивши полицаи и служители на ФБР.

„Това определено не е нормална история. Да видиш професионален спортист, съборен по този начин на земята не е нормално”, коментира Джарет Джак от Бруклин Нетс.

Темата за отношението на полицията към афроамериканците е особено чувствителна за САЩ в последната година. Тя пряко засяга и НБА, където три четвърти от играчите са именно такива. Случаят на Сефолоша не е толкова тежък, колкото предишните подобни инциденти, но въпреки това предизвиква сериозни реакции.

Всъщност официалната информация за инцидента е оскъдна. В разпространени от сайта TMZ любителски видеозаписи обаче се вижда как полицейски служители го принуждават да падне на земята, един от тях се насочва към баскетболиста с палка. В същото време свидетел крещи „Спри!Спри! Той не е направил нищо”.

„Когато видиш подобно нещо, няма как да не изпитваш гняв. Но в случая е и лично, защото засяга един от нас. Ние сме като едно малко братство в Асоциацията. Мисля, че всички се чувстват по този начин. А и кой може да е сигурен дали след този инцидент Табо ще е в състояние да прави това, което най-много обича на такова високо ниво?”, продължава с разсъжденията Джарет Джак.

Табо Сефолоша играе в НБА от двет години и минава за един от ветераните в Асоциацията. Има репутацията на страхотен професионалист, отличен съотборник, „страхотен пич”, както го нарича един от бившите му съотборници в Оклахома Сити – Кейрон Бътлър.

 „Той никога не се е забърквал в неприятности и може би е последният, който човек би очаквал да попадне в центъра на такова видео, като публикуваното от TMZ. Всъщност и там Сефолоша се опитва да овладее ситуацията като се чува сда крещи „Спокойно, спокойно”.

Всъщност полицията го обвинява в оказване на съпротива при арест, макар че така и не е ясно, защо именно той е задържан първи.

„Познавам Табо, знам що за човек е. Подозирам, че той се е опитвал да помогне на някого или да успокои ситуацията”, коментира Бътлър.

„Като приятел съм съпричастен с онова, коету му се е случило”, коментира комисарят на НБА Адам Силвър, който преди две години пътува заедно със Сефолоша до Южна Африка за една от проявите на програмата „Баскетбол без граници”.  

Той обаче зае и леко неутрална позиция като заяви, че на база на видяното във видеото не вярва полицаите да са отговорни за счупването на крака и тежките му травми, заради които ще пропусне остатъка от сезона. „Не става дума да оправдавам този или онзи, нека изчакаме официалните резултати от разследването. До тогава няма да правим официални изявления, нито ще коментираме нашето мнение. Ние също се опитваме да съберем информация и да разберем какво се е случило.

Разбира се става дума за играч от НБА и ще направим за него всичко, което е по-силите ни. А най-доброто към този момент е установяването на истината. Безспорно за тима му отсъствието му е сериозна загуба. Жалко е, че няма да го видим в плейофите”, коментира още Силвър.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията