Испанският футбол спира на 16 май

Битката за власт и сделката за тв правата са на път да взривят Примера

Sportinglife
Sportinglife 11:35 ч., 07 Май 2015
0
430
GETTY IMAGES

Испанската федерация обяви, че от 16 май спира всички мачове в страната на ниво професионален футбол за неопределен период от време.

Това означава, че последните два кръга от първенството няма да се играят по програма, както и финалът за купата на краля на 30 май в Барселона.

Разбира се, това е положението към момента.

Защо се случи всичко?

Преди седмица правителството одобри законови промени, които регулираха радпределението на тв парите във футбола и до голяма степен въведоха „английски модел” – равноправие, а не огромен процент за Барселона и Реал, както бе досега. Лигата бе предложила модела и той бе приет от държавните органи.

Но федерацията, недоволна от предложените в договора 4,5 процента от парите за нея, бойкотира и спира футбола.

Двувластието е голям проблем в испанския футбол.

В Англия например е ясно, че Висшата лига администрира елитната дивизия на страната, а останалите са под шапката на Футболната асоциация. В Испания се месят и двете организации – лигата и федерацията.

Синдикатът на играчите също е в готовност да стачкува, тъй като условията в контракта са неприемливи за футболистите. Не е предвидена твърда сума от тв парите, която трябва да отива в бюджета за заплати на отбора.

В момента в испанския футбол на ниво долна половина от Примера и за клубовете в Сегунда дивисион, заплатите са много ниски, а и не се плащат редовно – отборите са в голяма криза.

Например миналия сезон играчите на Расинг Сантандер бойкотираха мача срещу Реал Сосиедад от четвъртфиналите за купата, защото не бяха получавали заплати от месеци.

Какви са решенията?

Федерацията ще търси диалог с правителството, но държи козовете. Защото първенството е админинстрирано по законите на ФИФА, а не тези на Испания.

А в нормативните документи на световната футболна централа ясно се казва, че държавната администрация не може да се намесва в делата на федерацията.

Но никой няма изгода спирането на футбола да стане факт. Защото на 17 май Атлетико и Барселона трябва да изиграят мач, който ще реши титлата (Барса е с 2 т. пред Реал и може да се спъне само там).

На 30 май е финалът, а и Барселона, и Реал, още са в Шампионската лига и промени в календара ще усложнят ситуацията им.

Да не говорим, че куп играчи от Примера отиват на Копа Америка през юни, което значи че няма много време за доиграване на сезона, ако проблемите не се разрешат бързо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията