Роналдо отново №1, Хамес Родригес проби при най-богатите

Forbes класира най-добре платените футболисти през 2014

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 09 Май 2015
0
2375
Getty Images

Всяка година списание Forbes прави класация на най-високо платените футболисти в света.

Тя се изготвя на основата на доходите на играчите за последната календарна година като в тях се включват заплатата, бонусите, премиите, получавани в клубовете на звездите, както и рекламните договори, които всеки един играч подписва.

За изготвянето на класацията на престижното издание помагат мениджърите на играчите, футболни експерти, маркетинг специалисти.

10. Луис Суарес (Барселона) — $ 19,9 млн

През 2014 Суарес преживя 4 месечна дисквалификация заради скандала на световното първенство, но пък бе трансфериран в Барселона с впечатляваща заплата. В резултат на това в момента прибира около 17 милиона долара от възнаграждения и премии.”Вампирските” навици на уругваеца пък не притесняват adidas, с които той има личен договор.

9. Серхио Агуеро (Манчестер Сити) — $ 25,3 млн

Манчестър Сити е клубът с най-висока средна заплата – ръководството плаща средно по 8,1 милиона долара на играч. И първото място на „гражданите” по този показател важи не само за футбола, но и за спорта като цяло. А най-високо платен в клуба е именно Серхио Агуеро. През август 2014 г. той продължи договора си с клуба до 2019 г. като финансовите условия по новото споразумение бяха значително подобрени. Футболните доходи на аржентинеца сега са в размер на 18 милиона долара, останалото допълват рекламните контракти.

8. Хамес Родригес (Реал Мадрид) — $ 25,4 млн

Абсолютен дебютант в класацията на Forbes, който обаче влиза директно в топ 10. През миналата година взе „Златната обувка” на световното първенство с 6 отбелязани попадения и премина в Реал, подписвайки 6-годишен договор за 100 милиона долара. Хамес постига сериозни успехи и по отношение на маркетинга. Той поднови договора си с Adidas, като вече е един от ключовите клиенти на компанията. Освен това колумбиецът стартира собствена линия бельо, заедно с популярната марка Bronzini Black

7. Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед) — $ 25,8 млн

През миналата година Рууни подписа нов договор с Манчестър Юнайтед с рекордни за него условия. До идването на Фалкао, той бе считан за най-богатия играч в английската Висша лига. Освен това Рууни има лични дългосрочни договори с Nike, Samsung и EA Sports

6. Радамел Фалькао  (Манчестър Юнайтед) -  $ 31 млн

Във футболен план годината бе абсолютен провал за Радамел Фалкао. Тежка контузия през пролетта провали участието му на световното първенство, Монако промениха стратегията си, а отиването под наем в Юнайтед не донесе успех нито на играча, нито на клуба. Но пък договорът му е действащ и никой не може да промени това. И именно той го превръща в един от най-добре обезпечените играчи в света.

5. Неймар (Барселона) — $ 31,7 млн

Освен че получава сериозни суми в Барселона, Неймар е третият най-търсен играч от гледна точка на маркетинга и рекламата. Затова няма нищо изненадващо във факта, че в цялата си кариера той няма оттеглил се спонсор.  Nike, Volkswagen, Tenys Pé Baruel, Lupo, Ambev, Claro, Unilever, Santander – почти няма бизнес, с който Неймар да няма сключен договор. През миналата година към този списък се добави Beats, чийто слушалки Неймар рекламира преди мач заедно с други звезди.

4. Гарет Бейл (Реал Мадрид) — $ 34,9 млн

Контрактът с Реал носи на уелсеца най-малко 24 милиона долара на година. В родината му възможностите за договори с различни спонсори не са много, но след като се присъедини към испанския гранд Бейл стана обект на интерес от страна на световните марки. Той бе на обложката на играта ФИФА в няколко страни, запазения му начин на празнуване също се появява в играта. Освен това той има договори с Lucozade, BT Sport и Adidas. През миналата година, например, той бе първият футболист, който изпропва новата разработка на обувките F50.

3. Златан Ибрахимович (Пари Сен Жермен) — $ 41,8 млн

Шведът получава не лоши пари в ПСЖ и отделя много внимание на благотворителността. Той обаче не е достатъчно популярен и известен извън света на футбола, за да рекламира храна или козметика в световен мащаб. Но в родината си има достатъчно договори с местни компании. Освен това Златан си остава едно от водещите лица на Nike. Говори се обаче че след края на договора му с ПСЖ той може да се премести в Мейджър Сокър Лигата, което определено ще снижи доходите му.

2. Лионел Меси (Барселона)— $ 70,5 млн

Лидерите в класацията получават два пъти повече от следващите ги. След като през миналата година Кристиано Роналдо подписа рекорден договор с Реал, Барселона и Меси отговориха със същото. Новият контракт на аржентинеца е до 2018 г. Освен това Лео има своя линия обувки, той е и ключова фигура в маркетинг стратегията на Adidas, има договор със Samsung, Gillette, Turkish Airlines

1. Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)— $ 79 млн

Най-популярният спортист в света според данни от социалните мрежи и различни изследвания, е човек, който е почти на 100% разпознаваем. Само от спонсорски договори Кристиано получава почти 30 милиона долара. Той има своя линия CR7, разработена в сътрудничество с Nike, както и скъпоплатени контракти с Coca-Cola, Castrol, Konami, Banco Espirito Santo, Motorola, Jacob & Co., KFC, Tag Heuer, Fly Emirates, Samsung, Sacoor Brother. И ако не броим световното първенство, миналият футболен сезон бе успешен за Роналдо. Той спечели Шампионската лига, втора поредна Златна топка, а заедно с това и впечатляващи бонуси в Реал.

Източник: Forbes.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията