Реал е новият баскетболен крал на Европа

Тимът на Пабло Ласо спечели купата у дома

Анна Николова
Анна Николова 07:40 ч., 18 Май 2015
0
377
Getty Images

Баскетболният тим на Реал (Мадрид) е новият носител на трофея в Евролигата – най-престижната клубна надпревара в Европа. Във финала на турнира Реал се наложи със 78:59 над гръцкия Олимпиакос. Двубоят се игра в зала „Паласиос де Депортас” в испанската столица.

За Реал това е общо девети подобен трофей в историята, като по този показател „белите” вече са и №1 на стария континент.

Испанският гранд обаче не бе печелил купата от април 1995 г. като тогава триумфира отново след успех над Олимпиакос.

Новите шампиони играха на финал в турнира и в предишните два сезона, но и в двата случая останаха на второ място.

Олимпиакос пък така и не успя да стигне до своя четвърти трофей, въпреки уверенията на играчи и треньорски щаб, че знаят как да се справят с вдъхновените домакини.

35-годишен взе наградата за MVP

35-годишният Андрес Ночиони бе обявен за MVP на финалната фаза на Евролигата. Златният олимпийски медалист с Аржентина от Атина 2004 достигна до приза след като отбеляза по 12 точки в двата мача на Реал от финалната фаза.

Той бе и защитник №1 на новите шампиони с общо 13 борби. Ночиони спечели наградата и титлата в Евролигата за първи път в кариерата си.

Той облече екипа на Реал Мадрид през лятото на 2014 г., а в кариерата си досега е защитавал цветовете на Олимпия Де Венето в родината си и на испанския Каха Лаборал, а отвъд океана и на Чикаго, Сакраменто и Филаделфия.

„Аз може да съм MVP, но всички играхме добре. Знаехме, че този сезон ще бъде различен. Дадохме всичко от себе си. Останахме фокусирани от самото начало. Дали ще прекратя кариерата си?! В този момент няма начин. Не беше лесно за мен да облека екипа на Реал Мадрид. Обичам много хората във Витория и ми беше приятно да съм част от Каха Лаборал”, заяви най-полезният състезател във финалната фаза.

Той е третият най-възрастен играч, който печели отличието. Пред него са Боб Масадо от Милан и Доминик Уилкинс от Панатинайкос, които печелят наградата на по 36 години.

„Чувството е прекрасно. Дължа тази титла само и единствено на момчетата си. Те си я заслужиха. Готвиха се упорито, дадоха всичко от себе си. Без тяхната отдаденост, нищо от това нямаше да се случи. Борихме се като отбор, държахме се като колектив, дори когато бъркахме. Спечелихме с характер и няма как да не съм щастлив. Победихме със сърце”, заяви емоционално след успеха треньорът на новите шампиони Пабло Ласо.

„Очаквах този трофей толкова дълго време. Бяхме близо до първото място и в предишните два сезона. Страхотно е, че получихме тази награда, която идва след усилена през последната година. Не знам какво да кажа още. Изиграхме силен двубой и се представихме добре в защита. Благодаря на феновете за подкрепата”, сподели капитанът на новите шампиони Фелипе Рейес.

В историята на Реал (Мадрид) това е общо 15-о евроотличие.

Освен деветте купи в Евролигата испанците са печелили още четири пъти купа „Сапорта”, веднъж купа „Корач” и веднъж турнира за купата на УЛЕБ.

„Реал игра много добре и спечели заслужено. Опитахме да направим всичко възможно, за да спечелим, но не успяхме. Липсваше ни енергия. Разочаровани сме от поражението, но достигането до още един финал е безспорен успех за клуба. Поздравления за всички, които работиха за него.

Сега ще концентрираме вниманието си върху вътрешното първенство, в което плейофите тепърва започват. Благодаря и на онези наши фенове, които пътуваха до Мадрид, за да ни подкрепят. Усещахме ги през цялото време.Обещавам на тях, а и на останалите ни привърженици, че ще се върнем да играем още такива двубои”, заяви треньорът на Олимпиаос Янис Сфайропулос.

"Не показахме най-добрата си игра. Реал имаше и домакинското предимство, а да чувстваш подкрепата и топлината на собствената си зала е важно. Това е баскетболът. Понякога печелиш, друг път губиш. Ако успееш да се поучиш от поражението, това е най-сигурният начин следващия път да спечелиш”, сподели и лидерът на Олимпиакос Василис Спанулис.

Въпреки успеха обаче в Мадрид нямаше големи празненства.

Едва няколко десетки привърженици се събраха на площад „Сибелес”, където традиционно се празнуват успехите на Реал. Играчите също предпочетоха да спестят сили, за да гонят и последния останал трофей този сезон – шампионската титла на Испания.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията