Джентълменът Анчелоти

Съдбата често му обръща гръб, но футболът трябва да го уважава

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:25 ч., 26 Май 2015
0
2759
Getty Images

Карло Анчелоти напуска Реал и отива в Щатите, където да се лекува и да отдели повече време на новата си съпруга – Мариан, канадска бизнес дама, с която са заедно от година.

Реал уволни безскпрупулно треньора, който му донесе десетата титла в Шампионската лига и видимо бе приеман добре от отбора и феновете. Не успя обаче да стане шампион...

„Ще помня с отлични впечатления двете си години в Мадрид”, написа за сбогом в социалните мрежи италианецът. Джентълмен, както винаги.

Историята му е такава, че ако таи лоши чувства, досега да е потънал в тях. Съдбата не му прощава, често го сочат с пръст, а колко пъти е губил несправедливо и е уволняван, въпреки че не се е провалил...

Като играч е онова, което слага основата за днешните образци в играта на опорния полузащитник или по-точно – на плеймейкър от задна позиция. В Милан Арико Саки му дава тази роля до Франк Рийкард, зад Рууд Гулит и Марко ван Бастен.

Учи докато играе и се дипломира с края на кариерата. Пише изследването „Бъдещето на футбола: Динамизация”, в средата на 90-те години, върху което са базирани тактическите умения на куп модерни италиански и европейски треньори, като например Чезаре Прандели, Унай Емери и Брендън Роджърс.

Треньорската му кариера започва в амбициозния Парма, където извежда тима до второ място, губейки титлата с 2 т. от хегемона Ювентус. В състава му пробиват Фабио Канаваро и Джанлуиджи Буфон, които близо две десетилетия са символ на италианската отбрана и станаха световни шампиони.

Първото му второ място е драматично, но съдбата му готви още изненади. През 2000 г. е треньор на Ювентус и е уволнен на почивката на последния мач от сезона в Перуджа, когато на наводнение терен тимът му губи с 0:1. А дори и реми го прави шампион!

Но в съблекалнята играчите разбират за решението на босовете и второто полувреме е провал, а Лацио печели спокойно с 3:0 срещу Реджана и е първенец с 1 т. пред Юве.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията