За тежестта на един медал и една купа

Берое изпраща сезон на приливи и отливи

Анна Николова
Анна Николова 08:00 ч., 02 Юни 2015
0
794
Lap.bg

Берое безспорно е една от изненадите на отминалия сезон в А група.

Тимът на треньора Петър Хубчев завърши втори в шампионата за първи път в своята история.

Освен това получи правото за втори път в рамките на два сезона да играе в европейските клубни турнири.

Първият съперник в Европа ясен на 22 юни

Първият съперник на Берое в европейските клубни турнири ще стане ясен на 22 юни. Старозагорци щестартират участието си в Лига Европа от първи квалификационен кръг като в първите пресявки Берое ще бъде сред поставените отбори.

Това може да му донесе съперници като Чукарички (Сърбия), Целье (Словения),Флора – Талин (Естония), Ференцварош и МТК (Унгария) и Од гренланд (Норвегия).

В списъка на непоставените са и непретенциозните и непознати на широката футболна общественост състави на Колеж Европа (Гибралтар), Ювенес и Ла Флорита (Сан Марино), Санта Юлия (Андора), както и представители на Армения, Грузия, Люксембург, Малта, Литва, Латвия и др.

Двубоите от началната фаза са на 2 и 9 юли, а от втората – на 16 и 23 юли. Жребият за третия кръг е на 17 юли, а срещите са предвидени за 30 юли и 6 август.

Заради всичко това играчите на Берое бяха посрещнати в понеделник рано сутринта от над 500 души в центъра на града. Еуфорията приличаше на тази при спечелването на предишните трофеи – две купи на България и една суперкупа.

След нейното утихване обаче е време за равносметка.

В която освен хубавото, трябва да се отчете и не толкова хубавото. Защото дори спечелените в неделя медали от играчите на Берое имат две страни.

И като говорим за тази другата, която сякаш потъва някъде другаде, няма как да пропуснем факта, че само до преди три месеца Берое бе заплашен от изпадане от първата шестица. Причината – играта на приливи и отливи през есента.

Старозагорци започнаха силно и дори имаха възможност да поведат в класирането.

После обаче дойде загубата от ЦСКА у дома и ентусиазма, с който състезателите започнаха новия сезон сякаш изчезна. Стигна се до необяснима за никого загуба от Хасково и кризата сякаш заплашваше да провали и този сезон.

Проблемите изглеждаха толкова сериозни, че накараха ръководителите на клуба да подходят с крайна мярка – да поставят ултиматум за задължително спечелване на първите три двубоя след зимната пауза.

Загуба означаваше второ поредно изпадане на Берое във втората шестица и куп безсмислени двубои, в които предварително бе ясно кой е фаворитът и кой победителят.

Как успя да мотивира своите знае само Петър Хубчев.

Но е факт, че старозагорци се стреснаха, изиграха двубоите по план и си осигуриха място сред елитните тимове. Освободени от психическото напрежение футболистите сякаш нямаха спирачки.

За само три месеца Берое се превърна в единствения тим в историята на А група, който отчете не просто положителна, а блестяща статистика при гостуванията си на грандовете в София.

От шестте си мача срещу тимовете от столица, Берое спечели пет, в един завърши наравно. На старозагорци не бе вкаран нито един гол, а най-много попадения на стобствения си стадион отнесе Локомотив (София) – 4.

Последва победа над Лудогорец у дома и сякаш и играчи, и фенове повярваха, че постигането на нещо повече от просто участие в шестицата е възможно.

Никой обаче не пожела да го изрече гласно, но във футболна Стара Загора темата бе често обсъждана.

Напрежението върху играчи и щаб стана огромно и накрая дори нервите на спокоен човек като Хубчев не издържаха. С жестове наставникът отговори на упреците, отправяни от малка група фенове. В неделя обаче всичко това бе забравено.

Защото нямаше да е честно един от отборите с най-добра тактическа дисциплина, със строг финансов ред и истински колективен дух да не постигне нещо в този шампионат.

А дали то ще бъде надградено зависи изцяло от Хубчев.

През следващите 14 дни, докато играчите почиват, треньорът ще трябва да свърши сериозна работа по изясняване на основните моменти в селекцията.

За да може със старта на евротурнирите през юли Берое да е готов да защити постигнатото. И купата, и медалите да не стават по-тежки, отколкото са.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията