Подкупи във ФИФА и за Франция 98

Проговори и обвиненият Джак Уорнър: Страх ме е за живота ми!

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 04 Юни 2015
0
427
Getty Images

Скандалът във ФИФА вече е пожар, след като в Щатите публикуваха част от самопризнанията на арестувания и обвинен още през 2013-а Чък Блейзър. Бившият шеф на КОНКАКАФ и член на Изпълкома на ФИФА е признал пред съд в Бруклин, че и той, и други членове на върховния ръководен орган на централата, са взели подкупи за лобиране за ЮАР като домакин на Мондиал 2010.

Това обаче не е новина – обвинението след разследването на ФБР бе насочено именно към този Мондиал. Но има и друго.

„Още от 1993-а тази практика започна да влиза в сила – казва Блейзър. – Тогава влязоха в контакт с нас и получихме пари и достъп до рекламни и тв права за световното през 1998 г.” Първенството тогава бе във Франция.

В тази връзка, кълбото явно започва да се разплита и нещата – да се навързват.

Защото Джак Уорнър, друг от 14-те арестувани и обвинени след разследването на ФБР, пусна нишка в същата посока. Бившият вицепрезидент на ФИФА призна, че е получил правата за тв излъчване на същия Мондиал за територията на Тринидад и Тобаго само за ... 1 долар.

Това, разбира се, е станало заради извършени „услуги” по организацията. Уорнър тогава е член на Изпълкома.

В специално тв обръщение към сънародниците му и целия свят, обвиненият бос каза:

„Повече няма да прикривам тайните на други. Страхувам се за живота си, имам много неща за казване и няма да мълча. След моите разкрития ФИФА ще бъде зарината от лавина...

Знам защо падна мистър Блатер. Знам също така за много плащания и контакти с ФИФА, където той пряко е замесен. Няма връщане назад, досега мълчах, но нещата са във финална фаза. Не съм спестил нищо в показанията си пред съда.”

Уорнър бе арестуван и разпитан, но пуснат под гаранция. Преди 3 години като част от секретното разследване на ФБР той е дал показания пред същия съд в Бруклин, пред който е бил изправен и Блейзър.

Засега ФИФА и Блатер отказват коментар на новите разкрития. А Лорета Линч, главният прокурор на САЩ, призова организацията да публикува пълната версия на доклада за корупция, изготвен от адвокат Майкъл Гарсия. След него бе отстранен Уорнър, но Блатер допусна публикуване на съвсем малък откъс, и то - според самия Гарсия, изключително избирателно подбран от данните вътре.

„Докладът трябва да се появи преди изборите на извънреден конгрес – призова Линч. – Само така всички, които ще гласуват за нов президент, ще знаят пълната истина и ще могат да вземат точното решение.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията