Йохан Кройф е богът на Шампионската лига – допринесъл е за 10 титли

ъжът, изградил Катедралата

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 04 Юни 2015
0
3465
Getty Images

Мнозина са били определяни като „Бащата на футбола” в определена ера. Но има един човек, който не само е поставил своя почерк върху играта като футболист и като треньор.

Йохан Кройф е основателят на един цял модел за спортно мислене.

На терена той беше специален. Наричаха го Летящия холандец. Който не помни какво е правил Кройф като футболист на Аякс, може да отвори YouTube и да погледа клипове. Ще е наслада за окото.

Ако Кройф трябваше да излее идеите си, то можеше да запълни Средиземно море. Заради неговата игра холандският писател Артур ван ден Боогард написа, че не един отбор, а един играч прави свой собствен стил.

За онзи Аякс казват, че е играл тотален футбол. Много отлични играчи и един Йохан Кройф начело. И добавя: „Всеки негов недостатък имаше своите предимства. Кройф завинаги ще е безсмъртен.”

Безброй футболисти и треньори са повлияни от стила на Летящия холандец.

Един от тях е датчанинът Ян Мьолби, който една година игра в Аякс на Кройф и след трансфера си в Ливърпул помоли да носи фланелка с №14. „Той е полубог”, твърди Мьолби.

През 2011 година заедно с няколко бивши свои играчи като Вим Йонк и Денис Бергкамп великият Кройф пое властта в Аякс.

Легендата каза, че от известно време академията на гранда не произвежда малки генийчета. И че това трябва спешно да се промени. Президентът Ури Коронел, напуснал малко по-късно, даде пълната власт: „Йохан е полубог. Не той е истинският бог в Аякс!”

Гуардиола е един от най-добрите негови ученици.

Днес се говори за стила „тики така”, изграден от Пеп в Барса. Но Гуардиола отвръща: „Кройф изгради Катедралата. Ние само трябва да я държим изправена.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията