Прогресът на Ferrari стресна Mercedes

Фетел и Райконен стигнаха на 0,3 секунди от Хамилтън

Sportinglife
Sportinglife 14:25 ч., 06 Юни 2015
0
303
Getty Images

Пилотите на Mercedes признаха след двете петъчни свободни тренировки за Гран при на Канада, че напредъкът на Ferrari, подсилен от новата версия на мотора на италианците е факт.

Преди силният дъжд да удари втората сесия вчера Хамилтън оглави класирането с 1.15,988 минути за обиколка със супер меките гуми, а Фетел и Райконен останаха на малко над 0,3 секунди зад него и изпревариха Розберг с другия Mercedes.

Втората сесия не се разви по най-добрия начин за световния шампион, който катастрофира с гумите интермедия в силния дъжд, а след това обясни, че от тима са избрали тези гуми за него и за Розберг, за да може да се събере повече информация за поведението им на мокра писта.

„Мисля, че се представяме добре, но темпото на Ferrari вече е по-добро, най-вероятно заради новия двигател, така че ще е интересно – обясни след втората тренировка вчера Хамилтън. – Но все пак мисля, че ние все още сме по-силни.”

От италианския тим се опитаха да омаловажат подобренията по мотора на Ferrari и обясниха, че мощността му е нараснала с „не повече от 15 конски сили”.

Инженери от Mercedes обаче допълниха, че чистите стойности на мощността не са толкова важни, колкото работата на мотора в различни оборотни режими и реакцията му на командите на електронния блок, който ръководи работата му.

Точно в това отношение Mercedes има най-сериозно предимство, което се допълва и от най-голямата мощност на комбинацията двигател-хибридни установки, което пък осигурява най-висока скорост на правите на Хамилтън и Розберг.

За промените по мотора на Скудерията са отишли три от десетте „жетона” на отбора за развитието на двигателя в хода на сезона, а от Mercedes заявиха, че не са използвали „жетони” преди Канада.

Все още няма повече информация по въпроса, че ако тези промени по двигателя на Ferrari и доработките по нашите не се окажат успешни, то тимът ще се откаже от битката с Mercedes и ще хвърли повече усилия в развитието на колата и двигателя за следващия сезон.

Техническият директор на Ferrari Джеймс Алисън обясни, че според него предимството във Формула 1 все още е на страната на Mercedes.

„Още е трудно да оценим резултатите от петъчните тренировки – призна Алисън. – Заради проблемите с времето, някои от отборите работеха по различни програми, така че е трудно да се правят преки сравнения.”

„Колите на Ferrari са много бързи, явно вече са много близо до нас – допълни другият пилот на Mercedes Нико Розберг. – Трябва да поговоря с инженерите ми, за да решим какво ще направим по въпроса.

„В бокса на Ferrari знаят много по-добре какви са им шансовете срещу нас, тъй като те са наясно с нашето темпо, при нас промени по колата, а сега те виждат възможностите на новия им мотор, така че могат да направят сравнение, но няма да ни кажат какво са научили.”

Напредъкът на Ferrari определено ще направи по-интересна днешната квалификация, която се очаква да е изцяло на сухо, като така ще има по-малко изненади за пилотите.

Освен леката катастрофа на спирането за завой №10 вчера Хамилтън направи и едно завъртане, а след това обясни, че то е станало заради грешна реакция на електронния блок, управляващ работата на двигателя и диференциала, който е блокирал задните колела и Люис не е успял да реагира на навреме срещу тази намеса. След това проблемът е бил отстранен в бокса.

След шест състезания от началото на сезона Хамилтън води с 10 точки аванс пред Розберг, а авансът му се стопи в Монако, където грешка на Mercedes го повика в бокса за нови гуми малко преди края – така Нико поведе и взе победата, а Люис остана едва трети на финала. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията