Диктатурата на Флорентино Перес съсипва Реал

Босът превърна клуба във филиал на строителния гигант ACS

Sportinglife
Sportinglife 20:30 ч., 11 Юни 2015
0
1166
Getty Images

Президентът на Реал е толкова самодоволен, че не му трябва спортен директор – той така или иначе сам провежда трансферните кампании и публично заявява на треньора си, че играчи като Бейл винаги трябва да бъдат титуляри.

Това е управление, което издига моменталните успехи в култ и изисква жертвоприношения след всеки провал, независимо от дългосрочните последствия

Реал се управлява по такъв начин, че треньорите се сменят като носни кърпи (9 за 12 години), а съблекалнята всяко лято се пълни с футболисти, чието привличане е нецелесъобразно от спортно-техническа гледна точка.

Флорентино е недосегаем, отвъд представите за допустимо и недопустимо. Босът си позволява да „мотивира“ по специфичен начин звезди като Кристиано Роналдо.

„Ще те продам и с парите ще купя Меси“, заяви веднъж Перес на португалеца, който преговаряше за нов договор с „Белия балет“

И на Шаби Алонсо не му харесваха някои коментари на Флорентино, засягащи личния му живот. Икер Касияс и Серхио Рамос също не са сред почитателите на Перес.

Човекът, който най-добре охарактеризира най-добре статута на Перес в „Кралския клуб“, беше Емилио Бутрагеньо. „Той е върховно същество“, заяви веднъж легендата на „Белия балет“.

Тази концепция обаче не понесе на Хорхе Валдано – легендарен играч, треньор, спортен директор и съветник в Реал (Мадрид), когото Перес изхвърли от клуба, като го сблъска челно с Жозе Моуриньо.

Президентът на Реал (Мадрид) управлява с „благородство и добронамереност“, което не му пречи да цензурира медиите, осмелили се да пишат за злоупотребите му, отнемайки им достъпа до „Бернабеу“ с обяснението, че в ложата за пресата няма свободни места.

Мандатът му е белязан с периодични обаждания в спортните редакции с искане да бъде уволнен този или онзи журналист

и с бонуси за благосклонните към режима му писачи.

Флорентино държи да пише всички телевизионни сценарии и да бъде автор на заглавията в спортните портали. Комуникацията е нещо, на което той обръща огромно влияние и което надзирава персонално, въпреки че има огромен отдел и директор за връзки с обществеността. Въпреки това, босът на Реал не намери достатъчно доблест и благородство, за да поздрави Барселона за успеха в Шампионската лига.

С целия този маниер на поведение,

Флорентино се стреми да създаде един изкривен образ на реалността, за да скрие горчивата истина

която не подлежи на никакви интерпретации: през последните 10 години Барселона спечели Шампионската лига 4 пъти, а мадридчани – само веднъж.

Освен това каталунците пренесоха характерния си стил на игра в националния отбор и го превърнаха в един от най-успешните в историята, спечелвайки последователно две европейски и едно световно първенство.

Що се касае до Реал (Мадрид), „Белия балет“ е №1 в Европа само когато привлича поредния си „галактико“, защото никой друг не плаща колкото Флорентино. Ако 100-те млн. за Бейл или 84-те млн. за Хамес ни се виждат твърде много, какво да кажем за 40-те млн., платени за играч като Ияраменди или 30-те за услугите на Фабио Коентрао?

Насред тържествените химни и бомбастични речи на Флорентино,

Реал М от клуб №1 през миналото столетие, през ХХI в. се превърна в доходоносно предприятие със съмнителни спортни постижения

В стария клубен химн се говореше за спортна слава, която „краси Испания“. С типичната си арогантност Флорентино го замени с нов, в който се пее за „звезди“ и „вселена“.

По негово време благородството изчезна безследно от клуба, в който някога играеха футболисти като Ди Стефано и Зидан, и бе заменено с фалшив блясък и улична вулгарност.

Откакто Перес е начело на Реал, мадридчани са похарчили над един милиард евро, за да спечелят 7 трофея от 36 възможни в трите най-престижни турнира – Шампионската лига, испанското първенство и Купата на краля.

„Белия балет“ спечели 6 пъти КЕШ с президент Сантяго Бернабеу, а по времето на Перес Барселона стъпи на континенталния връх цели четири пъти.

Преди години Флорентино повтаряше през смях, че „най-добрият президент на Реал е Жоан Гаспар“.

Днес можем да констатираме, без каквато и да е нотка на съмнение, че Флорентино Перес е най-добрият президент в цялата история на ФК Барселона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията