Срам за Хърватия – огромна свастика на терена

Давор Шукер се извини на целия свят след 1:1 срещу Италия

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 13 Юни 2015
0
838
Getty Images

Хърватия е посрамена. На мач пред празни трибуни на терена беше изрисувана най-голямата свастика в историята.

При равенството 1:1 между Хърватия и Италия на терена бе нарисуван огромен пречупен кръст, който нямаше никакъв вариант да бъде заличен без да бъде прекъснат двубоя.

„Извиняваме се на всички фенове, които са гледали по телевизията – каза Томислав Пачак, пресаташе на хърватската федерация. – Извиняваме се на нашите гости от Италия. Разследването ни показа, че е нарисуван между 24 и 48 часа преди срещата. Информирахме УЕФА и полицията. Надяваме се, че виновниците ще бъдат арестувани. Това е саботаж. Никой от нашите футболисти и треньори няма да коментира.”

Президентът на федерацията Давор Шукер добави: „Имаме голям проблем и трябва да го разрешим. В нощта преди двубоя се случи още нещо, но предпочитаме да не говорим за него. Остава ни да се извиним на Италия и целия свят за този срам.”

В контрола през 2006 година в Ливорно хърватски фенове вдиганха свастика на контрола с Италия, скандираха нацистки салюти. Двубоят сега се игра при празни трибуни, защото хърватски ултраси правеха подобни неща в първата евроквалификация, която няколко пъти бе спирана. А при 5:1 над Норвегия в друг двубой от групата хърватските фенове демонстрираха нагледно какво е расизъм във футбола.

И все пак няколко думи за мача. Марио Манджукич откри резултата за Хърватия, а Антонио Кандрева изравни за Италия. В началото Манджукич изпусна дузпа, а веднага след нея редовен гол на Стефан Ел Шарауи от гостите бе неправилно отменен. В добавеното време хърватският капитан Дарио Сърна бе изгонен.

С този резултат Хърватия остана на първо място в групата с 14 точки, Италия е втори с две по-малко. Следват Норвегия с 10, България с 8, Азербайджан с 4 и Малта с 1.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията