Ще стане ли среброто злато?

Берое стартира с петима нови и без гръмки обещания

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 16 Юни 2015
0
770
Lap.bg

Между непрекъснато променящата се ситуация около ЦСКА и леко несигурната обстановка в Левски някак между другото м информационното пространство премина новината за началото на подготовката на вицешампионите от Берое.

Вицешмпионите, които сякаш никой освен собствените му фенове не възприема като такива, стартираха с цели петима нови играчи.

Традицията сочи

Това ще бъде третият пореден сезон, в който Берое ще защитава спечелен приз.

Първият бе през 2010 г. когато тимът спечели купата на България. Сезон 2011 обаче ще се запомни повече със смяната на собствеността и идването на Петър Хубчев начело, отколкото с високи резултати.

Три години по-късно – през 2013 Берое отново печели трофей – отново Купата на България, а впоследствие и Суперкупата на страната.

Последващият сезон обаче тимът пропуска възможността да затвърди отличните впечатления и дори остава извън топ 6 на А група.

Сега старозагорци ще бранят второто си място в шампионата и ще трябва да нарушат традицията силният сезон да е последван от колебливи изяви.

Верен на стила си наставникът им Петър Хубчев не започна с гръмки обещания. Пожела си единствено здрави играчи по време на цялата подготовка и достатъчно възможности да свърши добре работата си в нея, въпреки ограниченото време от едва две седмици преди първия официален двубой.

Единственият, който си позволи да наруши спокойния тон и да се подаде на емоциите бе едно от новите попълнения на тима – Стивън Петков. След половин година ходене по мъките юношата на Левски най-после получи официално разрешение да играе отново футбол и си пожела шампионска титла и по-дълго участие в евротурнирите.

За шампионска титла в еуфорията на посрещането преди две седмици спомена и капитанът Иво Иванов.

След второто място подобни изказвания изглеждат като че ли логични. Очакванията на феновете –също. А и времето като че ли изглежда подходящо Берое да повтори успеха си от 1986 г. При това в годината, в която отбелязва своята 100-годишнина.

Защото независимо, че подготовката едва сега започва е видно, че обичайните заподозрени за първото място – ЦСКА и Левски и през новия сезон ще са далеч от тази възможност.

„Червените” все още нямат представа къде ще играят, Левски продължава да се бори с финансова кризца. Нестабилна изглежда обстановката и в Литекс. Шампионът от последните години – Лудогорец все още е без треньор, което няма как да не даде отражение.

На този фон спокойствието в Берое дава основание за надежди за нещо повече през сезона. Селекцията, която правят в тима като че ли също. За разлика от друга година този път ръководството на тима залага на родни играчи, вместо на чужденци, за които се знае малко. Но ако за Иван Коконов и Венелин Филипов едва ли може да има някакви притеснения и съмнения и ръководството на Берое заслужава поздравления за успешното им привличане,  не така стои въпроса с останалите трима, представени официално като играчи на старозагорския тим.

Георги Божилов, Спас Делев и Стивън Петков имат сериозен потенциал, но по различни причини са далеч от най-доброто си състояние. Божилов вече пета година е преследван от хронични травми и трудно навлиза във форма, Спас Делев като че ли загуби инерцията с напускането на ЦСКА, а и заради спор за състезателните му права игра само във втората половина на сезона.

Горе-долу по същото време пък бяха спрени правата на Стивън Петков, затова голямото предизвикателство ще бъде именно пред треньорския щаб на Берое. Ако това се случи „зелено-белите” ще могат да разчитат на сериозен бонус в преследването на високите си цели.

Петимата обаче няма да са достатъчни и ръководството си дава ясна сметка за това. От щаба разкриха, че имат идея за привличането на поне още трима играчи и дори имат предвид конкретни имена. Предстои да видим кои са те и как се вписват в схемата на Берое. Реално обаче възможността среброто да стане злато е налице. Остава само старозагорци да я използват правилно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията