Последният шанс за Локо

Ако не оцелее, от „Надежда“ може да остане само споменът за Начко Михайлов

Sportinglife
Sportinglife 13:40 ч., 16 Юни 2015
0
995
Lap.bg

Изпълкомът в четвъртък трябва да се произнесе дали Локомотив (Сф) ще получи лиценз за „А“ група или ще отиде в аматьорския футбол.

Случили се това, един от най-традиционните български отбори може завинаги да изчезне. Да, Локо не е нито ЦСКА, нито Левски. Но поколения наред са възпитавани с магията на Начко Михайлов, наричан галено Моначко заради начина, по който срази Монако. Тимът от „Надежда“ винаги е бил интересен на българския футбол.

Представял го е достойно в Европа. Дал е Никола Котков и Димитър Пенев. Да си локомотивец винаги е било гордост. Въпреки подмятанията, че феновете са „един вагон хора“.

Днес Локомотив е на крачка от изчезването. Колкото и да му е неприятно, виновен затова е Николай Гигов. От 1994 година, когато не успя в изборите за ЦСКА, бизнесменът управлява Локо.

Ако при другите клубове може да се търси споделена отговорност за дългове към НАП, футболисти и треньори, то на стадиона до кв. „Илиянци“ единствен Гигов се е занимавал с финансите.

През 90-те години бизнесменът опитваше да залива с пари отбора си, но стигна само до една купа на България през 1995-а. Няколко пъти Гигов направи звездна селекция, викна за треньори Христо Бонев и Георги Василев. Успехи нямаше.

Сега без никакви претенции футболистите на Локо извоюваха третото място в класирането. Мечтаеха за Лига Европа заедно с Димитър Васев, едно голямо локомотивско сърце и като играч, и като треньор.

Накрая чуха присъдата от лицензионната комисия. А само от първия предварителен кръг на евротурнира в касата на клуба можеха да влязат 400 000 лева. Почти половината от дълга към НАП.

Гигов се заканва да се откаже завинаги от Локо. Ако това се случи, клубът е изправен пред истинската угроза от забвение. Базата на стадиона се руши с всеки изминал ден.

Теренът прилича на пустиня, а за работещо осветление по-добре да не говорим. Така – за разлика от ЦСКА – шанс да се появи нов инвеститор, е съвсем малък.

Да не кажем направо нулев. Защото на „Армията“ Васил Божков и Гриша Ганчев ще получат стадион в центъра на София и страхотна макар и разбита база веднага след Околовръстното.

Както много пъти сме призовавали за ЦСКА, сега е моментът да се направи и за Локо. Държавата трябва да намери начин да спаси един от символите на „А“ група. И разказите за Начко Михайлов да продължат да вървят от уста на уста през поколенията.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията