ЦСКА vs ЦСКА

Колко отбора ще има, къде ще играят и зад кой ще са феновете?

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:15 ч., 26 Юни 2015
0
1439
Lap.bg

Абсурдното лято на ЦСКА продължава и влиза в юли, като нито един отбор в червена екипировка не е започнал подготовка, а сезонът е съвсем близо. Но за сметка на това – проектите за клуб ЦСКА са поне два, или толкова се промотират усилено в публичното пространство. Малко като в „Междузвездни войни” от едната страна е империята на Гриша Ганчев, а от другата – тази на Васил Божков.

Съвсем като във великата лента на Спилбърг, враговете имат общ произход. Люк Скайуокър е син на Дарт Вейдър, а воюват за противникови каузи. Е, имаме две ЦСКА-та, а привържениците на отбора с червен екип и три звезди на гърдите са едни и същи. Всички са цесекари.

Кого ще подкрепят феновете? Очевидният избор изглежда ЦСКА на Ганчев, защото този клуб реално наследява досега съществуващия. Той продължава по пътя с всичките му препятствия, изразени в милиони дългове и бъдещи нови разходи заради некоректност на старите ръководители. Но при всички положения, ЦСКА е това.

Другото е проект за нещо ново – построено от нула, но не наследявящо нито титлите, нито успехите, нито духа на ЦСКА. Изненадващо няколко от мощните фракции на сектор „Г” опитват упорито да налагат подкрепа за него, при условие, че клубът им не е изчезнал.

Нищо чудно още наесен двата отбора да се срещнат в Югозападната „В” група. А колко силна ще е тя? Съмнително е дали в елита има такава конкуренция и такива тежки гостувания, като в тази регионална лига.

Петрич, Перник, Гоце Делчев, Ихтиман, Симитли, Радомир – това са местата, където ЦСКА трябва да кове победи, за да се връща към елита. Да не забравяме, че тук ще е и Локомотив (Сф), последвал съдбата на армейците.

Е, ако имаме и 2 ЦСКА-та, то направо е задължително някоя телевизия да купи правата на тази регионална дивизия, защото мачовете няма да са за изпускане! Особено първото в историята дерби ЦСКА – ЦСКА!

Шегата настрана. Прозират определени тенденции да се избута извън медийния обсег присъствието на Ганчев в ЦСКА, което той афишира в интервю пред агенция „Блиц”. Документирано е, няма как да се изтрие. Нищо, че няколко вестника, гравитиращи открито около групировката на депутата от ДПС Делян Пеевски, вече втора седмица не споменават името на Ганчев в материалите си за ЦСКА.

Тук войната става вече мръсна – другото ЦСКА постоянно е промотирано със заглавия от типа: „Ето мегапроектът на Божков”, „Наливат милиони в новия клуб” и т.н. При положение, че и на децата е ясно, че никой бизнесмен (особено оттеглилият се от футбола „завинаги” преди 9 години Божков) няма да дава грешни пари за тим от трета дивизия. Поне в първите две години бюджетът на такъв ЦСКА ще е минимален.

Разбира се, въпросът е сега как ще реагират БФС и спортното министерство. Модерната и използвана за щяло и нещяло дума „припознаване” ще определи кой е истинският ЦСКА. И кой ще играе на „Българска армия” – домът на най-титулувания ни клуб. И съответно – кой ще е тимът на феновете.

Отговорът изглежда лесен и е като от уравнение за 3-и клас – новият ЦСКА си е старият. Същият този, който не получи лиценз, който трупа дългове и е като пробит кораб заради ужасното управление на серия ръководители. Но си е ЦСКА, същият, който би Ливърпул и Нотингам навремето, както и 6 пъти поред Левски в последните 18 месеца.

Остава и институциите у нас да са завършили трети клас или поне да са си решавали тогава задачите по математика.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията