Серина не даде сет на Винъс и призна: Трудно ми е да се зарадвам

Този път Шарапова прескочи осминафиналите на Уимбълдън

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 07 Юли 2015
0
179
Getty Images

„Трудно ми е да се зарадвам, защото днес спечелих срещу най-добрата ми приятелка, която обичам с цялото си сърце”, призна Серина Уилямс след 6:4, 6:3 в 26-ото издание на великото съперничеството със сестра й Винъс на осминафинал на Уимбълдън.

Това беше първи сблъсък между двете в Големия шлем от финала на Уимбълдън 2009, когато световната №1 спечели чиста победа, а в осминафинала в понеделник се запази тенденцията, която сочеше, че тенисистката, която взима първия сет си тръгва от корта с крайния успех в 21 от 25 срещи.

Винъс: Като деца си мечтаехме за тези мачове

„Като деца аз и Серина си мечтаехме за тези мачове, в които се изправяме една срещу друга на Централния корт на Уимбълдън – призна Винъс Уилямс след поражението от сестра си. – Не беше приятно, че трябваше да се сблъскаме на толкова ранен етап от турнира, но такъв е жребият. Няма да се върна повече тук, когато не искам да го направя, само че засега не съм взела подобно решение.”

Серина потегли мощно и още в първия гейм на двубоя си подсигури брейкпойнт с неспасяем ретур, а Винъс сама го материализира с непредизвикана грешка от бекхенд в следващата точка. По-възрастната от сестрите бързо възстанови равенството при 2:2, само че нов пропуск от бекхенд върна пробива аванс на световната №1, която не се нуждаеше от повече подаръци, за да прати откриващия сет на сметката си.

Втората част потегли с няколко спокойни гейма, докато при 3:3 Серина не стигна до 15-40. Винъс се пречупи психически и предаде подаването си с двойна грешка, а до края допусна още един брейк на нула и се сбогува с турнира, който е печелила 5 пъти след 70 минути на корта.

Серина ще излезе на четвъртфинал срещу Виктория Азаренка, която лесно пречупи Белинда Бенчич с 6:2, 6:3. Шампионката от турнира в Ийстбърн определено изглеждаше изтощена физически и беларускинята проби рано за 2:1, след което дублира аванса си и затвори сета за половин час. Във втория, 18-годишната швейцарка спаси два брейкпойнта и поведе с 2:1, но се добра до едва един от следващите шест гейма.

А Мария Шарапова пренаписа сценация от миналогодишния Уимбълдън, когато след три лесни победи се срина на осминафинала срещу Анджелик Кербер. Този път рускинята успя да запише четвърти пореден успех без загубен сет след 6:4, 6:4 над Зарина Диас. В Мелбърн, казахстанката изтръгна едва два гейма от Шарапова, а днес се представи далеч по-стабилно, но отново не записа дори сет.

Мария проби рано за 4:1, но при 5:3 Диас се възползва от няколко мига на слабост у рускинята и взе подаването й. Казахстанката обаче се представи слабо в следващите минути и отново загуби сервис си, както и сета. Серия от непредизвикани грешки на Шарапова подари брейк за 2:1 във втората част на Диас, но Мария скоростно обърна до 4:3 и с много агресия до края на мача не допусна повече изненади.

Рускинята ще се опита за първи път от 2011-а да се класира за полуфинал на Уимбълдън, като на пътя й стои Коко Вандевеге, която не даде сет на Луцие Шафаржова – 7:6(1), 7:6(4).

Уилямс и Шарапова останаха единствените две тенисистки от Топ 10 в турнира, след като Гарбине Мугуруса отстрани Каролине Вожняцки с 6:4, 6:4. Испанката проби за 4:3 в откриващия сет и се измъкна от два шанса за рибрейк преди да го прати на сметката си.

Двете съпернички си размениха по един пробив във втората част до 4:4, когато Мугуруса отново спечели надлъгването в ключов момент, проби и приключи битката на свой сервис. Испанката продължава срещу Тимеа Бачински, която изкова обрат срещу изключително неудобната за нея Моника Никулеску до крайното 1:6, 7:5, 6:2.

Бившата финалистка Агнешка Радванска също си осигури място на четвъртфиналите със 7:5, 6:4 над Йелена Янкович. Сръбкинята взриви голямата бомба в основната схема при жените, като детронира шампионката Петра Квитова в миналия кръг, само че видимо не се беше възстановила напълно за осминафиналния сблъсък.

Съперничките се лутаха между нестабилни сервис геймове и Янкович проби първа за 3:1, след което Радванска обърна с два брейка и сервираше за сета. Тогава сръбкинята изравни резултата, но веднага загуби подаванети си и при 6:5 Ага не сбърка.

Двете тенисистки си размениха по един брейк до 4:4 във втората част, когато полякинята нанесе решителен удар и си уреди двубой с Мадисън Кийс, която се измъчи за 3:6, 6:4, 6:1 над квалификантката Олга Говорцова.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията