Спас Делев – възраждането на падналия мъник

Петър Хубчев много правилно се отнася с крилото – бие го по врата

Джони Кейджов
Джони Кейджов 07:55 ч., 10 Юли 2015
0
9463
Lap.bg

През 2008 година Спас Делев минаваше за един от най-големите таланти във футбола ни. Първият му голям мач бе на „Българска армия”. В четвъртфинал за Купата на България той вкара гол на ЦСКА за 1:1, а неговият Пирин после отстрани „червените” с дузпи.

Последва треньорска смята на „Армията” – Димитър Пенев бе сменен от Любо Пенев. А през лятото Спас Делев стана „червен”.

Въпреки гола си нападателят бързо се превърна любимец на агитката. Пееха песни за него, разказваха вицове колко е голям мъникът от Ключ.

Берое в следващия кръг на Лига Европа

Берое се класира за втория квалификационен кръг в Лига Европа след победа с 3:1 над Атлантас Клайпеда. Пред 7800 зрители в Стара Загора - Спас Делев реализира хеттрик за вицешампионите и с общ резултат 5:1 от двете срещи Берое продължава напред, където го чака датския гранд Брьондби.

Приказката продължи с победен гол над Динамо (Москва) в плейофа на Лига Европа, с който ЦСКА влезе в групите. Тогава славата дойде много на Делев.

Момчето си повярва, че е хванал късмета за шлифера и футболът е една приказка, която винаги завършва с щастлив край. Не би.

Започнаха слаби игри, излизане от титулярния състав. Възход и падение в истинския вид. Делев участва при последните спечелени от ЦСКА трофеи – купата и суперкупата на България през 2011 година.

А през зимата на 2012-а направи трансфер в турския Мерсин. Това все едно отряза крилата му. Делев игра само три месеца в отбора и го напусна. Последва завръщане в ЦСКА, бягство в кризата на 2013-а.

После опита да си намери мястото в Лас Палмас на Канарските острови. Но и оттам го изгониха. Дори не се бе опитал да научи малко испански. От славния старт на кариерата не остана и помен. През януари го приюти Локомотив (Пд), но там също нисичкият Делев не блестя. То и не е лесно при такова безпаричие.

Изненадващо това лято Делев подписа с Берое.

Амбициозният проект на Петър Хубчев привлече и доста класни попълнения от разпадналия се ЦСКА. А първите два мача в Лига Европа показаха, че Делев може да се окаже диамант, който е бил загубен в морето.

Спас вкара и трите гола срещу Атлантас за 3:1 в реванша, разписа се и в първия двубой. Хубчев обаче е мъдър треньор.

Опитният защитник от четвъртите в света явно много добре е изучил Делев, преди да подпише договор. Бързо го свали на земята на пресконференцията, казвайки, че той не е станал лидер на Берое.

И дори подхвърли, че вторият гол дори на 50 години сам може да го вкара. Хубси постъпва по най-правилния начин. Лесно можеше да изстреля Делев в орбита. А оттам, както обича казва вездесъщият Димитър Пенев, може скоро да не кацне. Берое не се нуждае от повярвала си звезда, а от голмайстор и играещ за отбора нападател. Какъвто може да е Делев, стига да е сериозен и изпълнителен.

Иначе само аплодисменти за Берое. Мисията Атлантас вече е история.

Истинското предизвикателство се казва Брьондби. Там не е нужно Делев да прави хеттрик, а да вкара един, но победен гол. Тогава може леко да подскочи към орбитата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията