Великобритания на полуфинал в купа „Дейвис”

Британците приемат Австралия, а другата двойка е Белгия - Аржентина

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 20 Юли 2015
0
298
Getty Images

Анди Мъри дори не е бил роден, когато Великобритания за последно достигна полуфинал на купа „Дейвис” през 1981-а. Но 34 години по-късно, шотландецът изкова три победи за три дни на кортовете в Куинс и местните фенове отпразнуваха триумф с 3-1 над миналогодишния финалист Франция и място сред последните четири отбора.

В петък Анди отнесе в три сета Джо-Вилфрид Цонга, вчера заедно с брат си Джейми направи резултата 2-1 успеха след 4:6, 6:3, 7:6(5), 6:1 над Цонга и Никола Маю, а днес довърши „петлите” с нов изстрадан обрат и 4:6, 7:6(5), 6:3, 6:0 над Жил Симон.

След мача

Мъри: Не ми пукаше как ще играя, исках само да спечеля

„Не ми пукаше как ще играя, исках само да спечеля – през сълзи коментира Анди Мъри след триумфа над Жил Симон. – Във втория сет ситуацията на корта не изглеждаше никак добре за мен и просто си казах, че ще преследвам всяка топка. Невероятно горд съм от целия отбор, който се бори много през този уикенд и заслужи победата.”

Ник Киьрос: Хюит е ши*ана легенда

„Хюит е ши*ана легенда”, написа на профила си в туитър Ник Кирьос минути, след като Лейтън подпечата обрата на Австралия над Казахстан и класирането за полуфинал.

Най-силният коз на гостите откри битката с ранен пробив за 2:1 гейма, а Мъри още повече вцепени феновете по трибуните като се хвана за проблемното дясно бедро, което контузи при подхлъзване в срещата на двойки. След няколко минути и французинът не успя да запази равновесие и дясното му коляно се огъна по ужасяващ начин.

Световният №11 моментално поиска медицински таймаут, а след него продължи да сервира безупречно до 5:4, когато Мъри пропиля два брейкпойнт само, за да подари сета на съперника с непредизвикана грешка от форхенд. Шотландецът се запъти бесен към стола за почивка, а Симон изглеждаше притеснен заради проблемите с коляното му.

Анди изостана с пробив и във втория сет, но неочаквана грешка на французина му подари рибрейк за 4:4 и любимецът на феновете видимо намираше ритъма си. Без особени рискове, двамата тенисисти стигнаха до тайбрек, където Симон се добра до минибрейк за 5-4, но Мъри отговори с три поредни точки и рестартира мача след 7-4 т.

Нататък шотландецът вече пое тотално контрола над мача и поведе с два брейка за 3:0. Мъри се самопроби веднъж за 1:3, но не позволи на Симон да стигне до обрат и удари отново подаването на французина за 6:3 със зрелищен лоб, който кацна в ъгъла на корта.

В четвъртия сет Симон отново се подхлъзна коварно, този път на брейкпойнт и въобще не успя да отиграе топката. Мъри проби за 2:0, а съперникът му пак поиска намесата на физиотерапевт заради травма в левия глезен. След паузата Симон трудно се придвижваше по корта и макар да отрази три мачпойнта, загуби сета с катастрофалното 0:6.

Британците продължават на полуфинал срещу австралийците, които обърнаха казахстан от 0-2 до 3-2 победи. В първия ден младите Танаси Кокинакис и Ник Кирьос загубиха мачовете си на сингъл, след което капитанът на домакините, Уоли Масур, заложи на опита в лицето на Лейтън Хюит и Сам Грот. В събота те взеха битката на двойки, а днес довършиха започнатото. Грот пречупи с 6:3, 7:6(6), 4:6, 7:6(6) Михаил Кукушкин, а 34-годишният Хюит не даде сет на Александър Недовесов за 7:6(2), 6:2, 6:3.

Великобритания ще приеме Австралия през септември, като мачът най-вероятно ще е на твърди кортове в зала.

В другия полуфинал ще се срещнат Аржетина и Белгия. Южноамериканците за 10-и път от последните 13 издания на купа „Дейвис” се класираха за финалната четворка след категорично 4-1 над Сърбия без Новак Джокович. Аржентинците още в събота водеха с 3-0 победи, а днес Душан Лайович записа почетна точка с 6:1, 6:4 над Диего Шварцман в мач без значение.

Белгийците пък се разправиха с 5-0 с Канада, която игра без звездите си Милош Раонич и Вашек Поспишил и първата ракета беше Франк Данчевич (№272 в света). Те ще са и домакини на полуфинала с Аржентина.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията